Агреман отримано. США схвалили кандидатуру Маркарової на посаду посла України

Агреман отримано. США схвалили кандидатуру Маркарової на посаду посла України

Ексклюзивно
Агреман отримано. США схвалили кандидатуру Маркарової на посаду посла України
. УНІАН

Сполучені Штати Америки схвалили призначення Оксани Маркарової на посаду посла України у Вашингтоні. Остаточне рішення про призначення буде приймати президент Володимир Зеленський.

"Так, агреман Попередня згода уряду держави перебування на прийняття певної особи як глави дипломатичного представництва іншої держави.отримано. Остаточне рішення про призначення схвалюватиме президент України", — повідомив Суспільному речник МЗС Олег Ніколенко.

Маркарова обіймала посаду міністра фінансів України з 22 листопада 2018 року по 4 березня 2020 на уряді Володимира Гройсмана та Олексія Гончарука. У разі схвалення, вона стане першою в історії пані послом України в США.

Про призначення Маркарової на посаду посла України стало відомо ще у листопаді, коли її кандидатуру висунув міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"У разі призначення (Маркарової - ред.) Україна вперше матиме у Вашингтоні посла, яку добре знають і в адміністрації США, зокрема в Держдепі та Міністерстві фінансів, так і у МВФ", - написав Кулеба.

Наразі надзвичайним і повноважним послом України у Вашингтоні є Володимир Єльченко, якого призначили на цю посаду у грудні 2019 року. Він є українським дипломатом з 30-річним стажем, працював у Києві, Нью-Йорку, Відні. Брав участь у миротворчій місії у Хорватії.

У 2010-2015 роках Єльченко був послом України в Російській Федерації, а з грудня 2015 року був постійним представником України при ООН.

Що відомо

  • Сполучені Штати визнали Україну 26 грудня 1991. Першим Надзвичайним і Повноважним послом України в США був призначений Олег Григорович Білорус.
На початок