Як люди можуть запобігти природним катастрофам. Розповідає експертка

Як люди можуть запобігти природним катастрофам. Розповідає експертка

Ексклюзивно
Як люди можуть запобігти природним катастрофам. Розповідає експертка
. Ілюстративне фото, Unsplash

За звітом Британської благодійної організації Christian Aid природні лиха у 2020 році завдали збитків світу на 150 мільярдів доларів. Ця сума більша, ніж всі товари та послуги, які були вироблені чи надані в Україні минулого року. Що стає причиною чимраз більшої кількості природних катастроф та як людина може на них впливати Українському радіо розповіла директорка громадської організації "350.org" в регіоні Східна Європа, Кавказ і Центральна Азія Світлана Романко.

"Причин природних лих є кілька і вони нам відомі. Перш за все, йдеться про зміни клімату, які невідворотно показують нам свої негативні наслідки. Вони виникають здебільшого внаслідок спалювання нафти, газу та вугілля, чим людство дуже активно займається, особливо останні роки. У звіті Christian Aid згадується, що 2020 рік на другому місці серед найтепліших років за 150 років історії. Він поступається лише 2016 року, чий рекорд ще не побито", — розповіла Світлана Романко.

Також, як зауважила експертка, цей рік складний і через пандемію, яка спричинила певний економічний спад.

"Ми бачимо часткове скорочення викидів, але воно було дуже тимчасовим під час карантинних заходів. Зараз викиди парникових газів у всьому світі продовжують зростати й негативні явища, такі як урагани, повені, екстремальні хвилі тепла посилюються і приносять усе більше і більше шкоди", — наголосила вона.

Експертка зазначила, що в Україні ще не пораховані збитки за 2020 рік, утім динаміка за 2019 рік свідчить про те, що у загальних витратах на охорону навколишнього природного середовища, яких було понад 43 мільярди гривень, більше 27 мільярдів починають займати поточні витрати. Тобто гроші йдуть на поточне усунення наслідків, які шкодять довкілля. Вона наголосила, що світова тенденція показує, що ці витрати будуть лише зростати в майбутньому.

Другою стороною проблеми, за словами Світлани Романко, є те, що навіть зараз під час пандемії уряди розвинутих країн інвестують великі кошти у сферу викопного палива замість того, щоб напряму допомагати людям вкладати у систему охорони довкілля, у зменшення викидів парникових газів, та виділяти кошти на допомогу малорозвинутим державам, до яких, зокрема, належить і Україна.

Як люди можуть запобігти природним катастрофам. Розповідає експертка
Торнадо. Ілюстративне фото, Unsplash

"У світі, якщо говорити динаміку 2020 року, зміна клімату стає темою номер один, вона випереджає навіть міграцію та тероризм. Це відбувається тому, що зміна клімату приносить величезні збитки", - констатувала Світлана Романко.

Оскільки йде зміщення кліматичних поясів і погодних умов, раніше водні регіони починають зараз відчувати нестачу води.

"Наступний крок — це нестача питної води, а там, де немає води, відповідно не може бути й життєдіяльності. Тому можна говорити й про небезпеку кліматичної міграції, яка стосується країн Азії й частково України, оскільки наша держава теж є країною з недостатніми водними ресурсами", — наголосила Романко.

Як люди можуть запобігти природним катастрофам. Розповідає експертка
Засуха. Ілюстративне фото, Unsplash

Вона зазначила, що дослідники відмічають, що кожну хвилину у світі зникає понад 200 видів рослин та тварин. Наостанок експертка розповіла, який шляхом варто рухатися державам, аби запобігти наступним природним катастрофам.

"Насамперед велику перспективу ми вбачаємо в таких реченнях, як зелений курс - величезній системі політичних документів, якою має більшою мірою опікуватись держава та відповідні міністерства. Люди ж можуть зменшувати своє власне споживання та спалювання викопного палива, робити свій дім енергоощадним, зменшувати використання транспорту", — підсумувала Романко.

Що відомо

  • У вівторок, 29 грудня, у Хорватії стався новий землетрус. Силу поштовхів оцінюють у 6,3 бала за шкалою Ріхтера. Внаслідок природного катаклізму загинула щонайменше одна людина, частина столиці лишилась без світла, а Словенія тимчасово зупинила роботу АЕС.
На початок