Проєкт “Ошкола” призупиняє роботу у Сумах

Проєкт “Ошкола” призупиняє роботу у Сумах

Проєкт “Ошкола” призупиняє роботу у Сумах
. undefined

У Сумах призупиняє роботу пілотний проєкт “Ошкола”, який запровадили у навчальних закладах міста минулого навчального року. Тоді до додатка внесли інформацію про майже 27 тисяч школярів міста та їхніх батьків із 37 навчальних закладів міста.

Вчителька інформатики у Сумській школі №2 Марина Груба є адміністратором проєкту у навчальному закладі. Саме вона вносила до бази інформацію про школярів та їхніх батьків.

Було складно в тому, що потрібно було всіх дітей, всіх внести до бази, взяти, по-перше згоди, щоб потім внести та оформлення розкладу – це було на адміністраторах. Деякі вчителі виконують ці обов’язки виставляють оцінки, але вчителям це не оплачується. Зрозуміло, що було обурення, чому ми маємо це робити? Це зрозуміло, бо ми виконуємо подвійну роботу” – розповіла Марина Груба.

Мама школяра Вікторія розповідає про свій досвід користування програмою.

І з вчителем можна поспілкуватись – і було зручно тим, що батьки одразу і домашнє завдання вчителі писали. А як діти ще малі – це другий клас. Не завжди записує або записує незрозуміло. Оцінки теж там ставили – зручно подивитись там . Забув чи дав вчителю, а оцінки завжди є в “ошколі”, - розповіла про свій досвід користування програмою мама учня Вікторія Марченко.

За словами директора школи, наразі вони отримали від управління освіти рекомендації - не працювати із проєктом, бо у нього проблеми зі захистом персональних даних.

“Це був пілотний проєкт і такого не було, розпорядження чи наказу, щоб всі вчителі долучались на добровільних засадах. Але більшість вчителів активно працювала у даній системі й ба більше, жодного звернення з боку батьків щодо зауважень чи відмови по роботі у цій системі за півтора року не надходило абсолютно. - Ви сказали, що формували базу даних? які саме дані ви передавали? – Ім’я по батькові дитини, батьків і телефони” – розповів директор сумської школи №2 Олег Токаренко.

Однією з причин припинення роботи у проєкті – став лист Служби безпеки до міського голови, де до веб-ресурсу вказані ряд зауважень.

За словами речниці управління СБУ у Сумській області Олесі Рапути, оскільки вказаний веб-ресурс не має комплексної системи захисту інформації, а також використовує послуги несертифікованої компанії, яка знаходиться на території іншої держави, це створює передумови для витоку конфіденційної інформації з обмеженим доступом стосовно осіб зареєстрованих на вказаному веб-ресурсі.

Зазначений лист містив рекомендаційний характер і містив інформацію, щодо конкретних дій по усуненню вказаних порушень.

“Ті положення, які є в КСЗІ вони, мабуть, на 10 або 15 років вже застарілі, тобто всі сервіси, мобільні сервіси фізично не можливо імплементувати ті правила, які є у КСЗІ до будь-яких онлайн-сервісів. Треба нормально відповісти – немає персональних даних, ви можете дослідити, ми можемо вам розкрити всю архітектуру нашої системи та ви побачите, що там немає ніяких персональних даних. Фінансування – це фінансування, ну якщо якихось три місяці нам не оплатять, окей, та ту справу яку я особисто роблю, я вважаю, це набагато більше ніж проєкт”, - так висловився розробник додатку, керівник ТОВ “Ошкола” Гліб Денісов.

Минулого року на проєкт витратили близько 1 млн 800 тисяч з міського бюджету. На один рік оплата за одного учня зареєстрованого у системі становить 84 гривні.

За словами заступниці начальника управління освіти і науки Сумської міськради Олени Назаренко, цього року грошей на проєкт немає.

«Є набагато важливіші на сьогодні заходи, які потрібно впроваджувати. Це і система пожежної сигналізації, це і приведення у відповідність харчоблоків до вимог ХАСП. Зрозуміло, що це дуже коштовно, це мільйони гривень. І проєкт “Ошкола” він звичайно корисний, але не першочерговий. Через те, в кошторисах наших на “Ошколу” коштів не передбачено”, - розповіла Олена Назаренко.

Розпорядженням сумського міського голови Олександра Лисенка головою керуючої ради проєкту «Онлайн школа» є секретар міськради Андрій Баранов. На телефонні дзвінкі від наших журналістів протягом двох останніх днів він не відповідав. Журналісти Суспільного направили інформаційний запит з питанням про подальшу долю проєкту. Відповідь чекаємо.

На початок