Розкольницво в Церкві: на Херсонщині ігумена виключили з кліру за антицерковну діяльність

Розкольницво в Церкві: на Херсонщині ігумена виключили з кліру за антицерковну діяльність

Розкольницво в Церкві: на Херсонщині ігумена виключили з кліру за антицерковну діяльність
. Херсонська єпархія ПЦУ

Керуючий Херсонською єпархією Православної Церкви України єпископ Херсонський і Таврійський Никодим 16 грудня 2020 року виключив ігумена Михаїла (Ковалюка) з кліру Херсонської єпархії ПЦУ за участь у розкольницьких антицерковних діях. Про що видав відповідний Указ.

Суспільному єпископ пояснив, що керувався винятково канонічними церковними правилами.

"Звичайно, це досить прикро, але все це згідно з правилами апостольськими. Тому і був виданий відповідний Указ про заборону для тих, хто порушує канони Церкви", - прокоментував єпископ Херсонський і Таврійський Никодим.

Розкольницво в Церкві: на Херсонщині ігумена виключили з кліру за антицерковну діяльність
Суспільне Херсон

За його словами, ситуація виникла через те, що почесний патріарх Філарет, який нині є архієреєм у спокої, вирішив відновити структуру Української Православної Церкви Київського патріархату. Так, у рішенні Архієрейського Собору від 12 грудня 2020 року йдеться про утворення нової "Херсонської єпархії УПЦ КП" та про обрання і хіротонію "єпископом Херсонським і Таврійським" ігумена Михаїла (Ковалюка).

"Насправді, це лише порожні декларації, позбавлені будь-якого сенсу, які не можуть мати державної реєстрації, а рішення так званих Архієрейських Соборів, які скликає партіарх Філарет, позбавлені будь-якого юридичного і церковно-канонічного сенсу. Бо, як відомо, 15 грудня 2018 року на Помісному Об’єднавчому Соборі була створена єдина помісна автокефальна Православна Церква України. До її складу увійшли УПЦ Київського патріархату, Українська Автокефальна Православна Церква та частина УПЦ Московського партріархату. Діяльність, чинність Статуту про управління УПЦ КП були припинені. Наразі такого релігійного об'єднання не існує", - говорить єпископ Херсонський і Таврійський Никодим.

Також він процитував рішення Священного Синоду ПЦУ:

"Почесному Патріарху Філарету як архієрею на спокої канонічно заборонено звершувати будь-які хіротонії. Клірики, іменовані ним у позастатутний спосіб єпископами, не є такими, зроблене для них і зроблене ними – усе нікчемне (див. 4 правило ІІ Вселенського собору)".

Коли виносяться якісь соборні рішення, говорить керуючий Херсонською єпархією Православної Церкви України, завжди є канонічне правило, яким керується Церква.

"Мій обов'язок був відреагувати на цю ситуацію. Тому ігумен Михаїл (Ковалюк) разом із його співучасниками і послідовниками виключені з кліру Херсонської єпархії ПЦУ і підпадають під заборону у священнослужінні до повного розкаяння. Також, церковне спілкування з ними суворо забороняється згідно з канонічними правилами, прийнятими у Православній Церкві. Воно є неможливим, оскільки вони вийшли за межі церковної єдності, відколовшись від Церкви", - говорить єпископ Херсонський і Таврійський Никодим.

На початок