На розкопках козацьких поховань у Старих Кодаках археологи знайшли сліди давніх цивілізацій

На розкопках козацьких поховань у Старих Кодаках археологи знайшли сліди давніх цивілізацій

На розкопках козацьких поховань у Старих Кодаках археологи знайшли сліди давніх цивілізацій
. Фото: ar.pinterest.com

На розкопках козацьких поховань у Старих Кодаках на Дніпропетровщині археологи знайшли сліди давніх цивілізацій, яким десятки або навіть сотні тисяч років. Про це повідомили у пресслужбі Дніпропетровської облдержадміністрації.

Поблизу Кодацької фортеці у Старих Кодаках знаходиться давній козацький цвинтар. Та глибше під ґрунтом дослідники "побачили" підземні ходи та залишки споруд докозацької доби. Аби вберегти територію історичної пам’ятки, планують створити заповідник. Про це стало відомо під час презентації результатів археологічних та геофізичних досліджень у Дніпропетровській ОДА.

Дослідження старокозацького цвинтаря ініціювала громадська організація "Обласна рада ветеранів". Обласним коштом здійснили археологічні та геофізичні розвідки.

«Ще сто років тому у Старих Кодаках були залишки двох козацьких цвинтарів XVII та XVIII-XIX століть. До наших днів зберігся один – більш пізньої доби, – сказав начальник Дніпровської експедиції Охоронної археологічної служби України Дмитро Тесленко. – Ми провели візуальні обстеження, фотографували з дрона. Побаченим були вражені. На території цвинтаря пасуть корів, трапляються акти вандалізму. Про це «кажуть» спотворені хрести. Історичну пам’ятку необхідно зберегти. Для цього, насамперед, огородити її».

Геофізикам вдалося зануритися ще більше в історію та дійти до глибших шарів ґрунту. Все – завдяки новітнім 3D- та 4D-технологіям. За допомогою зображень із супутника вчені досліджують приховані від людського ока сліди діяльності людини або природи.

"При огляді території старокодацького кладовища дійшли до глибини 20 м. Виявили там стародавні руїни, яким багато тисяч років, – поділився фахівець-геофізик Ярослав Бондаренко. – Ці відбитки діяльності гіпотетичних давніх цивілізацій потребують ретельного вивчення".

"Маємо шанувати історичні пам’ятки. Хочемо зробити Старі Кодаки туристичним центром. Кодацьку фортецю та козацький цвинтар об’єднати у меморіальний комплекс. Це місце – символ героїки наших пращурів. Його треба зберегти для нащадків", – зазначив голова громадської ради при Дніпропетровській ОДА Віктор Кучинський.

Читайте також

У Дніпрі відкрилася виставка, присвячена митцям дніпровського андеґраунду

Дніпровські театри запрошують на безкоштовні новорічні вистави дітей ветеранів АТО/ООС

ДРАМіКОМ до Святого Миколая покаже новорічну казку-шоу “Красуня та Чудовисько”;

На початок