Діти і канікули: поради щодо безпеки від поліції Черкащини

Діти і канікули: поради щодо безпеки від поліції Черкащини

Діти і канікули: поради щодо безпеки від поліції Черкащини
. pixabay

Черкаські правоохоронці напередодні новорічних свят розповіли про правила, яких потрібно дотримуватись дітям, коли вони лишаються вдома наодинці.

Про це розповіли у пресслужбі Патрульної поліції Черкаської області.

Так, патрульні радять:

  • Нікому не відчиняти дверей, навіть якщо це прийшов кум тата чи подруга мами.
  • Навчіть дитину, що вхідні двері відчиняють лише дорослі вдома.
  • Не можна телефоном незнайомим людям розповідати, що вона (дитина) зараз сама вдома, а мама прийде пізніше. І взагалі не дозволяйте дитині вступати в бесіди зі сторонніми.
  • Навчіть дитину, щоб незнайомим людям вона відповідала приблизно так: "Мама (чи тато) зараз дуже зайнята і не може поговорити з вами. Зателефонуйте пізніше". Домовтесь з дитиною про періодичність зв’язку – наприклад, зідзвонюватися кожну годину або присилати повідомлення у месенджерах.
  • Навчіть, що не можна нічого кидати з балкона та з вікна. І взагалі, до вікон взагалі краще не підходити та не визирати на вулицю. Поставте спеціальні блокувальні засувки, аби дитина не змогла самостійно відкрити вікно.
  • Не можна гратися з електропобутовими приладами та газовою плитою. Розкажіть про небезпеку в мережі інтернет, якщо доцільно, то обмежте доступ до певних сайтів.
  • Складіть разом розпорядок дня. Зазначте час, коли вона має пообідати, коли зробити домашні завдання, коли гратиме в комп’ютерні ігри, і що саме має обов’язково виконати з хатніх справ.

Читайте також:

Шукав батька: на Черкащині виявили дитину без супроводу дорослих

Як діяти, якщо ваша ялинка зайнялася. Поради черкаських рятувальників

У дитини має бути список потрібних номерів: ваш мобільний, татів, бабусі, дідуся, щоб у разі екстреної необхідності дитина знала, до кого їй телефонувати. А також: 101, 102, 103 і, обов’язково поясніть дитині, в яких випадках треба терміново телефонувати та кликати на допомогу спеціальні служби.

Окрім того, патрульні нагадують про відповідальність батьків перед законом. Відповідно до чинного законодавства, якщо з дитиною, яка молодше 14 років, щось трапиться або вона здійснить будь-яке правопорушення, то за її дії будуть відповідати батьки.

На початок