У Запорізькій облраді стався розкол. Депутати від опозиції проводять "альтернативну" сесію

У Запорізькій облраді стався розкол. Депутати від опозиції проводять "альтернативну" сесію

У Запорізькій облраді стався розкол. Депутати від опозиції проводять "альтернативну" сесію
. Суспільне Запоріжжя

На початку третього засідання першої сесії Запорізької обласної ради у залі були присутні представники всіх фракцій, але зареєструвалося лише 35 депутатів із 84-х. Головуючий Віталій Боговін повідомив, що сесія неповноважна та призначив чергову сесію на 24 грудня. Проте частина депутатів від опозиції не погодились з таким рішенням та вирішили провести "альтернативну" сесію.

З початку засідання головуючий Віталій Боговін запропонував депутатам зареєструватися. На табло висвітилося 34 голоси. При повторній реєстрації додався один голос. Нагадаємо, кворум становить 43. За словами Віталія Боговіна, більшість депутатів відсутні у залі через те, що захворіли на коронавірус, сесія неповноважна, дата наступного засідання – 24 грудня. Після цього депутати від 4-х фракцій залишили сесійну залу. Депутат Павло Матвієнко запропонував Боговіну скласти свої депутатські повноваження.

Нагадаємо, що депутати облради 8-го скликання збиралися на сесію 15 грудня, тоді засідання також відтермінували через відсутність кворуму - не реєструвалися у повному складі представники фракцій 4-х політичних партій – "Слуги народу", "Батьківщини", "Єднання" та "Опозиційного блоку". Ввечері того ж дня вони зібрали альтернативну сесію у залі облради №300 і 43-ма голосами обрали головою Запорізької обласної ради Віталія Боговіна. Представники трьох інших партій – «ОПЗЖ», «Європейської солідарності» та «За майбутнє» - вважають це зібрання незаконним.

У Запорізькій облраді стався розкол. Депутати від опозиції проводять "альтернативну" сесію
Суспільне Запоріжжя

"Ми після того, як Боговін вийшов із 300-тої кімнати й представився, як голова обласної ради, ми подзвонили йому, поставили на гучний зв’язок і попросили прийти до нас сюди, тут було 40 депутатів. Він відмовився, сказав: "Ви про все дізнаєтесь зі ЗМІ". Це було некрасиво,"- каже депутатка Запорізької обласної ради від партії "За майбутнє" Ірина Лех. Відтак, головування Віталія Боговіна на засіданні 17 грудня депутати цих трьох партій, також, вважають нелегітимним.

Невдовзі після того, як "коаліція 4-х" залишила сесійну залу, голова фракції від "Слуги народу» Сергій Селевич оголосив про те, що через незаконні дії депутатів цієї партії, він, разом із трьома іншими депутатами, складає свої повноваження й утворює нову "Зе-фракцію". А також подає заяву до Нацполіції щодо незаконних дій Віталя Боговіна та представників "коаліції 4-х".

У Запорізькій облраді стався розкол. Депутати від опозиції проводять "альтернативну" сесію
У сесійній залі Запорізької облради реєструють кримінальне провадження щодо перешкоджання діяльності депутатів органів місцевого самоврядування - Сергій Селевич. Суспільне Запоріжжя

Після цього 19 депутатів із "ЄС" та "ОПЗЖ" здали свої посвідчення на знак протесту проти нелегітимного, з їхньої точки зору, обрання головою облради Віталя Боговіна. "Коли голосування відбувається за умов морального тиску, коли, відповідно до норм чинного законодавства, виписаних, що обрання голови обласної ради є таємним, голосування проводиться у відкритій кімнаті з наявністю людей спортивної статури, під запис відеокамер оформлення в бюлетенях, за відсутності хоча б якоїсь імітації кабінки, це важкувато," - прокоментував своє рішення Сергій Селевич.

Юрист та представник Запорізької обласної виборчої комісії Сергій Биков вважає те, що відбулось 15 грудня у 300-му залі, таким, що не відповідає як закону, так і регламенту: "Будь-яка діяльність обласної ради має відбуватись і гласному режимі. По-друге, вона має відбуватись у сесійній залі, яка обладнана електронними засобами як реєстрації, так і спілкування депутатів. І по-третє, вибори голови відбувались без належного контролю з боку опозиційних фракцій. І головне, інші депутати не мали можливість бути присутніми на цьому засіданні."

Станом на 15 годину дня головуючий тимчасової президії 11 та 15 грудня від партії "ОПЗЖ" Олексій Холод оголосив, що в сесійній залі присутня достатня кількість депутатів - 44, тож сесія є повноважною та такою, що може розпочати роботу. Відтак, частина депутатів розпочали працювати на "альтернативній сесії".

Лист реєстрації депутатів складали письмово, туди записались 44 депутати. Потім були сформовані тимчасові органи - президія, секретаріат та лічильна комісія. У зв'язву із відключення електронної системи кожен депутат повідомляв своє рішення особисто. Зокрема, було прийнято рішення, "вважати таємне голосування та обрання голови облради 15 грудня такими, що не відбулись."

18.00 - депутати-учасники альтернативної сесії оголосили перерву. Після перерви мають намір призначити дату наступного пленарного засідання.

20.00 депутати висунули кандидатури на посаду голови облради: екс-представника партії "Слуга народу" Віталія Толочека, який увійшов до складу новоствореної фракції "Зе-фракція", представника партії "Європейська Солідарність" Сергія Лешенко та від "ОПЗЖ" Сергія Кальцева. Сьогодні ж планують проголосувати та обрати голову в рамках цієї сесії.

У Запорізькій облраді стався розкол. Депутати від опозиції проводять "альтернативну" сесію
У Запорізькій облраді альтернативна лічильна комісія оголосила про результати таємного голосування. Укрінформ

22.00 за результатами таємного голосування головою альтернативної облради обрано Віталія Толочека. За нього проголосували 44 депутати з ОПЗЖ, "За майбутнє", "Європейська солідарність" і новостворена "Зе-фракція".

На початок