Що таке зорепад Гемініди та коли його можна побачити

Що таке зорепад Гемініди та коли його можна побачити

Що таке зорепад Гемініди та коли його можна побачити
. Ілюстративне фото, Unsplash

У ніч з 13 на 14 грудня у небі можна буде спостерігати щорічний зорепад Гемініди.

Як повідомляє NASA, цього року зорепад буде гарно видно у небі, оскільки його пік збігається з молодим місяцем, тому небо цією ночі буде темнішим, ніж зазвичай.

Астрономи зазначили, що попри те, пік зорепаду припадає саме на ніч з 13 грудня на ранок 14 грудня, метеорну активність можна буде спостерігати ще впродовж кількох днів. У північній півкулі за метеоритним дощем найкраще спостерігати о другій годині ночі за місцевим часом, а у південній - одразу після півночі.

Звідки походить назва

Всі метеори приходять з одного і того ж місця на небі, яке називається радіантом. Вони виходять з точки у сузір'ї Близнюків, звідси і назва "Гемініди" (англійською сузір'я Близнюки називається Gemini).

Наскільки швидкі Гемініди

Гемініди рухаються зі швидкістю 35 км/с. Це більш ніж в 1000 разів швидше гепарда, приблизно у 250 разів швидше, ніж найшвидша машина у світі, і більш ніж в 40 разів швидше, ніж куля.

Як спостерігати за зорепадом

Для того, аби побачити зорепад у небі бажано виїхати за місто або знайти таке місце, де буде мало світла. У NASA нагадують, що важливо не забути дати очам звикнути до темряви, щоб побачити більше метеорів.

Метеори зазвичай можна побачити по всьому небу. Уникайте спостереження за радіантом, тому що метеори поруч з ним мають дуже короткі сліди і їх легко не помітити. Астрономи розповіли, що якщо простежити та метеорами у зворотному напрямку, можна побачити сузір'я Близнюків.

NASA також транслюватиме пік зорепаду з метеорної камери в Центрі космічних польотів в штаті Алабама.

Що відомо

  • У ніч з 5 на 6 травня українці змогли побачити зорепад Ета-Аквариди.
На початок