У Сумах відбулося підготовче засідання у справі керівника Держекоінспекції області

У Сумах відбулося підготовче засідання у справі керівника Держекоінспекції області

У Сумах відбулося підготовче засідання у справі керівника Держекоінспекції області
. Суспільне Суми

У Сумах відбулося підготовче засідання у справі керівника Державної екологічної інспекції в області. Справу за обвинуваченням Олександра Уварова слухали 8 грудня у Зарічному суді.

Його адвокат клопотав про повернення обвинувального акта прокурору. Через те, що він не містить ряду відомостей. Також через те, що складений не уповноваженою особою.

“Уваров є працівником правоохоронних органів, а відповідно до ч. 4 ст. 216 КПК України слідчі органів ДБР здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених, зокрема, працівником правоохоронного органу”, - говорить захисник Василь Матішинець.

Державна екологічна інспекція України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якої координується Кабміном через міністра захисту довкілля і природних ресурсів, зазначив він.

“Фактично мова йде про державний орган, який наділений певними повноваженнями. Основні завдання – здійснення державного нагляду, контролю в сфері охорони навколишнього середовища”, - додав Матішинець.

Говорить прокурор Костянтин Алфьоров: “Прямо в законі, в якому має зазначатись, що орган є правоохоронним, вказані відомості не зазначені”. Також додає: “Державна екологічна інспекція має право залучати представників правоохоронних органів до виконання покладених на них функцій щодо затримання. Вони надають певні висновки щодо можливості затримання, але у них немає повноважень щодо вчинення певних дій, які передбачені правоохоронними органами”.

Представник потерпілого Владислав Ватула зазначає: “Вважаємо за можливе призначити справу до розгляду, підтримуємо позицію прокуратури, зацитований закон більше лежить у площині захисту прав і інтересів працівників суду, а не у питаннях процесуально-кримінальних”.

У Сумах відбулося підготовче засідання у справі керівника Держекоінспекції області
Суспільне Суми

Суддя Альона Северинова у задоволенні клопотання захисника відмовила.

“Перевіривши зміст обвинувального акта, суд дійшов висновку, що він відповідає вимогам статті 291 КПК України. Інші питання щодо повернення обвинувального акта, а саме: складення обвинувального акта не уповноваженою особою, суперечності та протиріччя є питаннями, вирішення яких здійснюється судом під час ухвалення вироку”, - сказала суддя.

Наступне судове засідання у справі призначили на 15-те грудня.

Що відомо

  • Посадовця затримали 4 серпня 2020 року. За версією слідства, під час проведення перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього середовища чиновник вимагав від службових осіб одного з найбільших сумських підприємств з іноземними інвестиціями гроші. За це він нібито не задокументовував би виявлені порушення та не проводив би подальші заходи з перевірки.
  • 6 серпня Олександру Уварову обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета до 1 жовтня.
  • Під час судового засідання адвокат підозрюваного заявив, що Олександр Уваров отримав тілесні ушкодження під час затримання.
  • У коментарі Суспільному 2 грудня Олександр Уваров сказав, що вважає себе невинним.
На початок