Реконструкція центральних вулиць Енергодара виконана з технологічними помилками

Реконструкція центральних вулиць Енергодара виконана з технологічними помилками

Реконструкція центральних вулиць Енергодара виконана з технологічними помилками
. undefined

Оновлена система освітлення на центральних енергодарських дорогах, на думку деяких місцевих жителів, не забезпечує потреб населення. Загалом, ремонт центральних вулиць в Енергодарі обійшовся надто дорого для платників податків - вважають місцеві громадські діячі та депутати міськради.

Реконструкція центральних вулиць Енергодара виконана з технологічними помилками
undefined

Реконструкцію вулиці Української, разом із іншими центральними в Енергодарі - проспектами Будівельників, Енергетиків, вулицею Молодіжною - робили торік. Розширили проїжджу частину, поклали новий асфальт, встановили додаткові парковки, відремонтували пішохідні тротуарні доріжки, оновили освітлювальну систему - з використанням сонячних батарей. Але, за словами автора інтернет-порталу «Дістало» Олексія Мельничука, нове освітлення – занадто слабке, працює тільки до півночі, далі вулиця занурюється в темряву. «Місто повинно бути безпечним. Люди вночі йдуть зі зміни з атомної станції, і з теплової також. Вони мають йти по безпечних дорогах. Їздити також важко по цій вулиці, тому що фари світять в очі. Бачимо, що тут багато пішохідних переходів, які повинні бути освітленими. Це питання ми підняли під час звіту міського голови, і він відповів, що не буває без помилок», - розповів журналістам Суспільного громадський діяч Олексій Мельничук (Енегродар).

громадський діяч Олексій Мельничук (Енегродар)
громадський діяч Олексій Мельничук (Енегродар). undefined

«У нас взагалі, в місті енергетиків немає освітлення. Можете ввечері прийти подивитися, там темно. І кошти, які були потрачені, якщо ми візьмемо офіційну статистику, скільки коштували роботи на одному кілометрі дороги, навіть у порівнянні з Запоріжжям, де робили 4-смугові дороги, тут вартість робіт у 2-3 рази вище», - каже депутат Енергодарської міської ради Сергій Холод.

депутат Енергодарської міської ради Сергій Холод
депутат Енергодарської міської ради Сергій Холод. undefined

Юрист Артем Дубков вважає реконструкцію вулиці Української неефективною. Каже, окрім нового асфальтного покриття тут нічого не змінилося на краще.

«Я – автомобіліст і, до речі, мешкаю вже понад 10 років саме на вулиці Українській. Як не було можливості заїхати у двір, так і немає. Дійсно, розширення відбулося, але, можливо, метри на 2-3, не більше, і це жодним чином не вплинуло на рух транспорту на вулиці Українській. При реконструкції дороги були спиляні всі дерева, всі високі дерева», - каже юрист Артем Дубков (Енергодар).

юрист Артем Дубков (Енергодар)
юрист Артем Дубков (Енергодар). undefined

На думку Артема Дубкова, у недалекому майбутньому місцеві платники податків будуть додатково розплачуватися за реконструкцію центральних вулиць міста. «Було долучено кредитних коштів на загальну суму 100 мільйонів гривень – під відсотки - 19, 5 % на рік. Розумієте: приватний підприємець зараз бере кредити дешевше, ніж надійний контрагент «Бюджет міста Енергодара». З відстрочкою платежу в 1 рік, і потім збільшення процентної ставки до 21%. Тобто ми взяли 100 мільйонів. 19, 5 мільйонів ми заплатимо наступного року, цей міський голова, а вже його наступник буде сплачувати тіло кредиту. Таке собі, бюджетне маніпулювання. Я відбудую вам дороги за рахунок майбутнього міського голови і майбутнього скликання депутатського корпусу», - розповідає Артем Дубков.

Реконструкція центральних вулиць Енергодара виконана з технологічними помилками
undefined

Енергодарський міський голова Павло Музика телефоном повідомив журналістам Суспільного, що вулиця Українська, як і більшість в Енергодарі, знаходиться на балансі Запорізької атомної станції, й налагодження мережі освітлення ще триває. «Тому було прийнято рішення ставити освітлення – сонячні батареї, щоб не втручатися в мережі атомної електростанції. І у нас в планах у цьому році – встановлення там стовпів (ми вже розуміємо, як це робити) додаткового освітлення. Що стосується дерев, місту в цьому році буде 50 років. Деревам – 30, 40 років. Вони вже ізжили свій строк, це по-перше. По-друге, вони заважали. Ми видалили 100 дерев, і зараз всі 100 дерев висаджені нові», - розповів Павло Музика.

За його словами, на вулиці Українській торік був зроблений значний обсяг робіт.

«По-перше, розроблявся проєкт. Проєкт пройшов державну експертизу. Державна експертиза робить висновки щодо вартості проєкту – узгоджує його, чи не узгоджує, тому сумніватися у державній експертизі можуть тільки активісти. Там же було зроблено не тільки розширення дороги, до речі, вона була тільки дві смуги, а зараз майже 4. Тобто, розширення відбулося значне. До того ж, це була не просто реконструкція вулиці, а заміна всіх комунікацій – холодної, гарячої води, опалення, нові труби там закладені», - каже міський голова Енергодара Павло Музика.

Також міський голова повідомив, що цьогоріч реконструкція доріг в Енергодарі продовжиться.

На початок