Малий та середній бізнес в умовах пандемії: яку підтримку можуть отримати підприємці від держави

Малий та середній бізнес в умовах пандемії: яку підтримку можуть отримати підприємці від держави

Понад 6,5 тисяч підприємців закрили власну справу, а майже 7, 5 тисяч відкрили — це статистика за листопад, каже речниця податкової інспекції у м. Вінниці Раїса Глімбоцька. Як працює малий та середній бізнес в умовах пандемії та яку підтримку під час коронакризи підприємці можуть отримати від держави і чи взагалі є така - дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Історичний паб відкрився торік у вересні. Тоді, каже Олена Легун, тут працювало 26 осіб. Коли розпочався перший карантин були змушені скорочувати робочі місця.

"Нас залишилося 13 осіб. Ми виживали, відновлювалися" - говорить Легун.

У Вінниці закрився історичний паб "кінь у протигазі"
На фото: Олена Легун.

З грудня, каже Олена Легун розпустила ввесь персонал.

"Так, мені простіше було б відправити їх у безоплатну відпустку — це кращий варіант. Але чисто по-людськи — виплатили зарплату у повному обсязі, деякі люди отримали комнпенсацію за відпустку. Люди йдуть у майбутній локдаун не з порожніми кишенями", — розповідає Легун.

У Вінниці закрився історичний паб "кінь у протигазі"

Олена Легун найбільшою проблемою 2020 називає податки. Каже, відновить роботу закладу вже після загальнодержавного локдауну, а це не раніше лютого.

Читайте також: Кількість безробітних на Вінниччині у 2020 році зросла на 23,6 відсотка

6,5 тисяч підприємців закрили власну справу: статистика за листопад

Загалом у Вінницькій області станом на 1 листопада припинили свою діяльність більш ніж 6 тисяч підприємців, каже речниця вінницької державної податкової інспекції Раїса Глімбоцька. Разом із тим власну справу відкрили майже 7,5 тисяч підприємців.

"Якщо брати статистичні дані, то станом на 1 квітня припинили свою діяльність 1952 підприємці, тобто досить вагома цифра", — говорить Раїса Глімбоцька.

У Вінниці закрився історичний паб "кінь у протигазі"

Власну справу в умовах карантину відкрила Катерина Фостик. Каже, її майстерні чебуречного мистецтва 5 місяців. Разом із Катериною Фостик тут працює ще сім осіб. Розповідає, коли ввели карантин "вихідного дня" — зменшили навантаження на персонал.

"Ми скоротили наші зміни по кількості годин для людей. А також ми переговорили з персоналом і вирішили трішки скороти їх ставки для того аби нікого не звільнити", - каже Катерина Фостик.

Додає, ціни у закладі не підвищували. З нового, що додалось, каже, - це адресна доставка.

Читайте також

  • Право на землю: у Вінниці АТОвці мітингували під будівлею Держгеокадастру
  • Вінничан безкоштовно навчають нідерландській мові
  • Вироби із рогози плете майстриня із Вінниччини
  • Нове приміщення готують для музею єврейського побуту й Голокосту на Вінниччині
На початок