За скільки років відновиться авіаційний трафік. Украерорух назвав три сценарії

За скільки років відновиться авіаційний трафік. Украерорух назвав три сценарії

За скільки років відновиться авіаційний трафік. Украерорух назвав три сценарії
. Ілюстративне фото, Unsplash

За оптимістичним сценарієм авіаційний трафік відновиться лише за п’ять років. Утім, відновлення пасажирських авіаперевезень залежатиме від швидкості початку застосування вакцини проти COVID-19.

Як повідомила пресслужба Украероруху, Євроконтроль розробив три сценарії відновлення галузі:

  • сценарій 1 (оптимістичний) - вакцина проти COVID-19 вводиться в найближчому майбутньому і вже влітку 2021-го стає широкодоступною для пасажирів. За таким сценарієм авіаційний трафік повернеться до рівня 2019-го за 5 років - у 2024 році.
  • сценарій 2 (реалістичний) - вакцину введуть для пасажирів до літа 2022 року. У цьому разі відновлення галузі затягнеться ще на два роки - до 2026;
  • сценарій 3 (песимістичний) - якщо вакцина виявиться неефективною, то на відновлення трафіку до рівня 2019 року піде наступне десятиліття.

Так, загальна кількість виконаних у листопаді 2020 року польотів, які Украерорух забезпечив аеронавігаційним обслуговуванням, становить 9 910 рейсів – це на 56,7 % менше у порівнянні з обсягом польотів у листопаді минулого року. Українські авіакомпанії виконали 3 578 рейсів (на 53,4 % менше ніж у листопаді минулого року), іноземні авіакомпанії – 6 332 рейси (-58,3 %).

У компанії наголосили, що в майбутньому всім пасажирам доведеться прийняти нові правила подорожей, а учасникам авіаційного ринку - перебудовувати свій бізнес відповідно до нових економічних реалій. "Наступний рік в авіаційному сегменті бачиться через призму сертифікованої вакцини, нових правил перевезень для пасажирів і нової економічної реальності для авіакомпаній. Відродження галузі залежатиме від макроекономічних чинників з поправками на авіаційні вузькопрофільні особливості. За позитивного збігу обставин відновлення авіаринку може статися набагато раніше прогнозів. Особливо це стосується України", - заявив керівник Украероруху Андрій Ярмак.

Що відомо

  • У травні загальна кількість виконаних польотів в Україні становить 3 237 рейсів – це на 89,2% менше у порівнянні з обсягом польотів у травні минулого року.
  • 13 листопада МОЗ оновило список країн "червоної" зони. До "зеленої" зони перейшли дві країни – Аргентина та Ліван.

На початок