У Черкаській лікарні швидкої допомоги бракує медсестер. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Черкаській лікарні швидкої допомоги бракує медсестер. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Черкаській лікарні швидкої допомоги бракує медсестер. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Суспільне: Черкаси

У Черкаську міську лікарню швидкої медичної допомоги потрібні 47 медичних сестер. Про це Суспільному розповів головний лікар закладу Олександр Федорук.

Майбутнім працівникам обіцяють зарплатню у розмірі 15 тисяч гривень.

Медсестра відділення Марія Манзюк працює з хворими на ковід з листопада, раніше працювала у терапевтичному відділенні:

“Було легше, не було цих усіх комбінезонів, пацієнти були легші, зараз кожна третя людина дихає з концентратором, важко, задихається. Раніше було набагато простіше” .

Зміна Марії триває протягом доби. За цей час їй треба заправляти крапельниці, давати ліки, приділити хворим увагу. Жінка розповіла, що працює добу через три, однак бувалой таке, коли не вистачало робочих рук: тоді працювали частіше.

Читайте також: У Черкаській інфекційній лікарні облаштовують додаткові ліжкомісця для хворих на Covid-19

Разом із Марією працює Ірина Бреус. За її словами, вони удвох протягом 24 годин доглядають за тридцяти п'ятьма пацієнтами відділення:

"Морально важко з ними працювати, є постановка крапельниць, це не один раз, у людини може бути декілька разів призначено. Прийшов на зміну, одягся, і ходиш добу. Часто залишаються сліди від респіраторів, від окулярів, буває навіть синці залишаються”.

У Черкаській лікарні швидкої допомоги бракує медсестер
Суспільне: Черкаси

Пацієнт відділення Михайло Бачеріков лікується у ковідному відділенні протягом тижня:

“Чотири роки тому я тут також лікувався. Зараз це як небо і земля: ремонт, красиві кімнати поробили. Медсестри-дівчатка тут крутяться так, що мені їх шкода. Їм не те що по 10 тисяч, їм по 30 треба платить”.

У Черкаській лікарні швидкої допомоги бракує медсестер
Суспільне: Черкаси

Старший фельдшер відділення Юрій Пулик розповів, що на плечах двох чергових медсестер тримається добовий догляд за пацієнтами. За таку роботу дівчата отримають по 15 тисяч гривень зарплатні. Нині медичного персоналу у відділенні бракує:

“Персонал завантажений, людей не вистачає. Багато хто виїхав за кордон, бо зарплата дуже низька була, люди повтікали із медицини. Знайти зараз людей назад дуже важко. Люди, почали відгукуватися, медсестри особливо, тому що гарантують оплату 300%. Трішки активізувалися так би мовити".

За словами фельдшера нині для роботи є всі умови та 300% надбавка до зарплатні:

"Тепло в лікарні є, зарплату платять вчасно. Треба людям допомагати. Ми це все переживемо, і коронавірус піде, і надіємося, що все скоро закінчиться. Нині потрібен нам персонал".

У Черкаській лікарні швидкої допомоги бракує медсестер
Суспільне: Черкаси

Реанімаційне та відділення анестезіології, де нині лікуються важкі хворі на коронавірус, найбільше потребують медичних сестер, розповіла старша медсестра міської лікарні швидкої меддопомоги Тамара Левченко:

"Потрібні нам медичні сестри, які вже будуть висококваліфіковані, з досвідом роботи у стаціонарах, які вміють користуватися різними інструментами, вміють підключати крапельниці."

Читайте також: За добу на Черкащині виявили понад 700 нових випадків інфікування коронавірусом

За словами Тамари Левченко, брак кадрів виник через те, що заклад залишають фахові медсестри:

"У нас велика плинність кадрів, люди звільняються, їдуть за кордон, міняють професію".

Серед медиків спостерігається така тенденція, що йдуть з роботи фахівці, які вже попрацювали більше, ніж 10 років.

Повне відео

Авторка Ірина Філенко

На початок