27-й реактивній сумській артбригаді присвоїли ім’я Калнишевського

27-й реактивній сумській артбригаді присвоїли ім’я Калнишевського

27-й реактивній сумській артбригаді присвоїли ім’я Калнишевського
. Суспільне Суми

27-й реактивній сумській артбригаді присвоїли ім'я кошового отамана Петра Калнишевського до Дня Збройних сил України. Урочистості у Сумах відбулися 7 грудня.

Стрічку до прапора бригади з почесним найменуванням 6 грудня від президента України отримав командир бригади Дмитро Храпач в Києві.

Про долю Петра Калнишевського – останнього кошового Запорізької січі, - говорить капелан бригади митрополит Василь Бринчак: “Коли німкеня Катерина ІІ розбила Січ і відправила Павла Калнишевського в Соловецький монастир, де він пробув чверть століття, у 84 роки він був ув’язнений і проживши 112 років, не здався”.

До Дня Збройних сил України та з нагоди присвоєння почесного найменування, військовослужбовцям бригади вручили почесні грамоти та нагрудні знаки. Хвилиною мовчання вшанували загиблих.

27-ій реактивній сумській артбригаді присвоїли ім’я Калнишевського
Суспільне Суми

За час російсько-української війни бригада втратила 28 бійців. Найбільше – 16 людей - біля селища Побєда на Луганщині, під час обстрілу реактивними системами смерч українського табору з території Росії.

Говорить заступник командира бригади Дмитро Горб: У 2016 році нас звела доля саме під час Калнишевої ради в селищі Пустовійтівка, коли відзначалася 325-та річниця від Дня народження кошового отамана. Там нам було вручено штандарт і Почесний Хрест Петра Калнишевського. З цього моменту розпочалася важка робота, яка тривала протягом 4 важких років".

Також додає: "Це дуже важливо, тому що тяжко було саме пробивати це почесне найменування. Тому що два роки тому це почесне найменування отримала бригада Національної гвардії. Потім нам почали відмовляти, але, маючи ці всі досягнення, військові традиції, те, що нам саме було вручено штандарт”.

Говорить капелан бригади митрополит Василь Бринчак: "Сьогодні це величне свято не тільки для 27-ї бригади, а і для всіх Сум, для всієї Сумської області. Ми сьогодні нащадки того козацького роду, який нам допомагає бороти ворога”.

У пам’ять за побратимами артилеристи поклали квіти до Дзвону пам’яті.

27-й реактивній сумській артбригаді присвоїли ім’я Калнишевського
Суспільне Суми

Що відомо

  • У Сумській 27-й артбригаді видали “Книгу пам’яті” про загиблих побратимів.
  • 27-ма реактивна сумська артбригада входить до складу артилерійських військ Сухопутних військ ЗСУ. Днем створення вважають 14 травня 2008 року. Тоді, в рамках реформування Збройних Сил, на території колишнього інституту ракетних військ і артилерії в Сумах створили 27-й реактивний артполк. Пізніше його реорганізували в бригаду.
  • З липня 2014 року полк бере участь у боях на сході України. У березні 2015 року полк перейменовано в бригаду. На озброєнні має системи залпового вогню "Ураган".
На початок