У Житомирському музеї космонавтики з’явився симулятор космічного корабля

У Житомирському музеї космонавтики з’явився симулятор космічного корабля

У Житомирському музеї космонавтики з’явився симулятор космічного корабля
. undefined

Побачити знамениті кільця Сатурна, облетіти навколо Сонця та приземлитись на Місяці за 5 хвилин. У Житомирському музеї космонавтики відкрили симулятор космічного корабля. Над створенням шатлу працювали більше року, і сьогодні кожен охочий може відчути себе астронавтом у відкритому космосі.

У кабіні космічного корабля майже все по-справжньому. Тут і контрольні прилади, і ручки керування, і зоряне небо в ілюмінаторах. Ажіотаж симулятор викликає не тільки у дітей, а й у дорослих.

Житомирянин Юрій Іващенко має власну приватну обсерваторію і кілька десятків років займається астрономією. Чоловік зізнається: не очікував, що симулятор буде настільки реалістичним та до дрібниць відтворюватиме як планети, так і сузір’я.

Юрій Іващенко: "Я завжди шукаю кіноляпи у фільмах, що стосуються астрономії, намагався їх знайти і тут, але не знайшов, буду відвертим. Мене дуже вразила естетична сторона цього питання. Дуже гарно і захоплююче. Я про таке мріяв ще з дитинства. Я намагався віднайти знайомі контури сузір’їв і я їх таки знайшов. Побачив і зоряне скупчення Плеяди і Гіади, тобто переконався, що за цим стоїть якийсь науковий каталог зоряний, не тільки астрометричний, а й астрофізичний, тому що в кольорі все. І, звичайно, місяць зображений адекватно, відповідно до сьогоднішнього дня".

Найчисленніші відвідувачі симулятора – діти. Данило – один із перших зумів сісти до кабіни. За 5 хвилин хлопчина декілька разів облетів навколо сонця та навіть встиг розгледіти місячні кратери.

Данило: "Я літав на Місяць в космосі, ще на сонце літав. Там є планети всякі".

Мама Данила Олена також поділилися враженнями: "Коли стоїш поруч, відчувається така гравітація трошечки, всі відчуття. І враження такі справжні. Коли стоїш і рухаєшся вперед, то навіть стоячи поруч, відчуваєш це насправді. Я думаю, що цей зореліт принесе дуже багато радості усім відвідувачам та, особливо, дітям".

Один із розробник симулятора Євген Корольов розповів, що вартість симулятора становить 1 млн. грн. Його створювала українська компанія, яка спеціалізується на виготовленні симуляторів для пілотів цивільної авіації. Для максимальної реалістичност, конструктори протягом кількох місяців створювали математичні моделі польоту та до дрібниць вивчали особливості планет та сузір’їв.

Євген Корольов: "Є що вдосконалювати, тому що цей проект експериментальний для нас і для всіх наших партнерів. Думаю, що час від часу ми будемо щось вдосконалювати і технічно, і програмно. І все буде робитись тільки на краще. Це пізнавальний симулятор, створений на базі, мінімальних розрахунків математичної моделі польоту космольоту, тому що сто відсотків зробити - це дуже важко, але якісь базові рішення ми заклали.

У космічному кораблі можна зазирнути навіть і за межі Сонячної системи та пролетіти повз планети, які перебувають на відстані декількох тисяч світлових років від Землі.

Заступник директора Житомирського музею космонавтики Вікторія Четвертак: "Покружляти, подивитись, що там є, які особливості рельєфу, десь затриматись, щось більш детальніше подивитись, тобто ви сам керуєте своїм польотом, ви сам пілот космічного корабля".

Автор сюжету Дмитро Поліщук

На початок