Під час тижня тестування у Сумах виявили людину з ВІЛ, яка не знала про свій статус

Під час тижня тестування у Сумах виявили людину з ВІЛ, яка не знала про свій статус

Під час тижня тестування у Сумах виявили людину з ВІЛ, яка не знала про свій статус
. Клуб "Шанс"

В однієї людини виявили вірус імунодефіциту під час Європейського тижня тестування. Людина не знала, що є носієм ВІЛ. Її направили на додаткове обстеження. Усього ж за період з 20 по 27 листопада експрес-методом протестували близько 200 сумчан.

Таку акцію організували обласний центр соціально небезпечних захворювань і "Клуб "Шанс". Серед цих людей виявили і два випадки гепатиту С. Про підсумки обстеження розповіли у Всесвітній День боротьби зі СНІДом.

"Це дуже поганий показник для нашого населення, тому що за такої невеличкої кількості обстежених – до 200 – ми все одно виявили людей, які не знали про свій діагноз, і які були скеровані до профільних закладів для подальшого уточнення цього діагнозу", - сказав директор обласного медцентру соціально небезпечних захворювань Тарас Злиденний.

Головною проблемою вважає директор ГО "Клуб "Шанс" Андрій Букін те, що в Сумській області "велика недовиявненість ВІЛ-інфікованих". "З необхідних 5% населення ми робимо тестування 1, 5%",- сказав Букін.

Читайте також: "Хочеться більше розуміння від суспільства". Історія ВІЛ-інфікованої жительки Тернопільщини

Повітрям цей вірус не літає і не передається в побуті через посуд також, пояснює лікарка-інфекціоністка Лариса Панасенко. "Єдине – в кожного має бути своя зубна щітка, свій станок для гоління. Звертаю увагу, якщо десь накололися – треба отримати консультацію, і за потреби отримати профілактику", - говорить лікарка.

Така профілактика призначається строком на 28 днів. Запас препаратів для цього передбачений в центрі соціально небезпечних захворювань. Там же можна і безкоштовно обстежитися на ВІЛ.

Інший шлях – звернутися з таким проханням до свого сімейного лікаря. Нині в області антиретровірусну терапію (це ліки, необхідні хворим на ВІЛ) отримують понад 1200 хворих - на базі центру соціально небезпечних захворювань та в районних лікарнях Сумщини.

Що відомо

  • З 20 по 27 листопада у Сумах працювала мобільна амбулаторія, в якій можна безкоштовно та анонімно протестуватись на ВІЛ, гепатити В і С.
На початок