Проєкт бюджету Харкова на 2021: скільки втратила скарбниця через COVID

Проєкт бюджету Харкова на 2021: скільки втратила скарбниця через COVID

Проєкт бюджету Харкова на 2021: скільки втратила скарбниця через COVID
. Суспільне Харків

Члени виконавчого комітету Харківської міської ради схвалили проєкт бюджету Харківської міської громади на 2021 рік. І доходи, і видатки бюджету заплановані у розмірі 15,6 млрд грн. Документ розглянуть на сесії міськради 2 грудня.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, проєкт бюджету на засіданні виконкому 1 грудня представила заступниця Харківського міського голови — директорка Департаменту бюджету і фінансів Тетяна Таукешева.

Вона нагадала, що внаслідок децентралізації територія Харкова тепер є Харківською міською територіальною громадою.

"І у нас буде єдиний бюджет без районних бюджетів, які затверджувала міська рада та, відповідно, вноситимуться зміни у структуру, положення виконавчих органів міської ради. Тобто не буде фінансових органів районної ланки", — сказала Таукешева.

"Доходи бюджету Харківської міської територіальної громади розраховані в обсязі 15,6 млрд грн. В проєкті рішення враховані освітня субвенція, реверсна дотація, субвенція на продовження третьої лінії метрополітену. Місто також отримає 299 млн грн додаткової дотації на компенсацію витрат внаслідок наданих державою пільг з оплати земельного податку суб'єктам космічної діяльності та літакобудівництва", — сказала Таукешева.

Показники Харківської громади враховують ситуацію, що склалася у зв'язку з епідемією коронавірусу та впливу факторів, пов'язаних з підтримкою малого та середнього бізнесу, зазначила заступниця мера.

"Через введення карантинних заходів і тимчасового призупинення нарахувань за окремими видами податків за 9 місяців 2020 року бюджет міста Харкова недоотримав потенційних доходів в обсязі 422 млн грн, в тому числі прибутковий податок 325 млн грн", — сказала Таукешева.

Як і у попередні роки, основне джерело доходів бюджету — податок на доходи фізичних осіб — 7,3 млрд грн (58,2% в структурі доходів бюджету-2021).

"Місцеві податки та збори складуть 4,7 млрд грн, в тому числі плата за землю — 1,5 млрд, податки на житлову та нежитлову нерухомість — 300 млн грн. Надходження Єдиного податку планується в обсязі 2,8 млрд грн. Обсяг акцизного податку складе 357 млн грн", — сказала Таукешева.

За її словами, з 2021 року припиняється зарахування акцизного збору за паливо, що надходив до бюджету в обсязі 13,44% від усіх зборів. "Для бюджету міста втрати складуть близько 300 млн грн", — повідомила Таукешева.

Видатки заплановані в сумі 15,6 млрд грн.

"Тобто бюджет збалансований... При формуванні видатків передбачено збільшення з 1 січня 2021 року мінімальної заробітної плати, окладу працівника першої тарифної розрядної сітки на 27%", — зазначила заступниця мера.

Що відомо

  • 20 листопада секретар Харківської міськради Олександр Новак скликав сесію міськради VII скликання на 2 грудня. Депутати не збиралися з серпня — захворів Геннадій Кернес.
На початок