У Рівному виявили небезпечне брязкальце. Як таке не купити дитині

У Рівному виявили небезпечне брязкальце. Як таке не купити дитині

У Рівному виявили небезпечне брязкальце. Як таке не купити дитині
. Держпродспоживслужба

В одному з магазинів Рівного спеціалісти Держпродспоживслужби виявили іграшку, що не відповідала вимогам безпечності. Про цей випадок повідомили на офіційному сайті установи після того, як отримали результати досліджень дитячого "Брязкальця Слоненя".

У суб'єкта господарювання в Рівному, що продає дитячі іграшки, спеціалісти Держпродспоживслужби взяли для перевірки кілька іграшок. Одна з них розрахована на діток до трьох років – "Брязкальце", артикул 8368А-4, дата виготовлення якого грудень 2018-го року, виробництво Китай.

Чим небезпечне брязкальце

Експертиза показала, що на упаковці немає назви та адреси імпортера. А зареєстрована торгова марка та попередження щодо вікового призначення й наявність дрібних частин, нанесене на упаковку, не відповідає закону про порядок застосування мов.

Брязкальце не відповідало також вимогам ДТСУ за рівнем звукового тиску. При нормі –не вище 85 дБ, рівень звукового тиску в пів метра від "Брязкальця Слоненя", яке тримають у руках, становив фактично 85,3 дБ. А зважений піковий рівень звукового тиску був 113,1 дБ, при нормі не вище 110 дБ, – йдеться в повідомленні Держпродспоживслужби.

Магазин, у якому проводили планову перевірку – не називають.

Що буде з іграшкою і магазином

За результатами випробувань спеціалісти оцінили ризики і визначили, що "Брязкальце" становить середній рівень загрози. Відтак, розповсюджувачу іграшки тимчасово заборонено та обмежено її продавати. Вартість відібраних у магазині зразків та їх експертиз власник повністю оплатив у держбюджет.

Інформацію щодо розповсюдження цієї іграшки направили до Національної інформаційної системи державного ринкового нагляду Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для інформації та проведення перевірок за ланцюгом постачання.

На що звертати увагу батьками

Раніше у Держпродспоживслужбі дали поради батькам, як не купити для дитини небезпечну іграшку.

"Треба дивитись документи, які повинні бути на іграшку. Чи є знак відповідності технічному регламенту, це такий трилист в кружечку. Обов'язково має бути вказаний імпортер, хто виробник, адреса виробника. Це має бути державною мовою. На деякі іграшки також є сертифікат", – розповідав начальник управління захисту споживачів Держпродспоживслужби Петро Фесянов.

Такі іграшки знаходять в торгових мережах нерідко. Про кілька випадків Суспільне писало у вересні.

Суспільне також готове озвучити позицію суб'єкта господарювання, який продавав таку іграшку, а також їх постачальників, якщо вони виявлять таке бажання та вийдуть на зв'язок із редакцією у будь-який зручний спосіб.

На початок