Канада, США та європейські країни вшанували пам'ять жертв Голодоморів в Україні

Канада, США та європейські країни вшанували пам'ять жертв Голодоморів в Україні

Доповнено
Канада, США та європейські країни вшанували пам'ять жертв Голодоморів в Україні
. АР

У День пам’яті жертв Голодоморів США, Канада та європейські країни оприлюднили заяви на знак солідарності з народом України у вшануванні пам’яті тих, хто загинув від штучного голоду.

Канада

Як наголосив Трюдо у своїй заяві, оприлюдненій на офіційній сторінці уряду Канади, 28 листопада Канада приєднується до українських громад по всьому світу, щоб згадати мільйони людей, постраждалих і загиблих під час Голодомору 1932-33 років.

"У 1932 - 1933 роках тоталітарний радянський режим Йосипа Сталіна створив нищівний голод в Україні - геноцид, який мав на меті зламати дух українського народу, знищити його ідентичність та зупинити прагнення до свободи та незалежності. Мільйони людей померли від голоду, багато з них — діти, а інші були заарештовані, депортовані або страчені в рамках цієї жорстокої кампанії", - заявив прем'єр-міністр Канади.

Він підкреслив, що в умовах такої жорстокості українці все ж вистояли.

"Вони міцно трималися своєї мови та своєї культури, попри всі спроби режиму репресувати та переслідувати їх. У 1991 році, після понад півстоліття радянського гніту та правління, Україна здобула свою незалежність", — зазначив Трюдо.

Він нагадав, що протягом десятиліть факт Голодомору заперечувався, а страждання українців були приховані від світу.

"Ми зобов'язані пам'ятати історії загиблих і постраждалих сімей. Ми повинні прийняти ці суворі істини і взяти на себе зобов'язання завжди діяти, коли права людини перебувають під загрозою. У цю похмуру річницю я закликаю всіх канадців вшанувати пам'ять жертв Голодомору і визнати той внесок, який українські канадці внесли в побудову кращої країни для всіх нас. Я також підтверджую непохитну підтримку Канадою вільної і незалежної України", - йдеться у його заяві.

Міністр оборони Канади Харджит Санджан наголосив на співпраці з українським військом, для того, щоб такі трагедії не повторювались.

"Цього тижня вшанування жертв Голодомору відбуватимуться по всій Канаді. Ми непохитно підтримуємо наших українських друзів та партнерів – навчальна місія UNIFER в Україні це засвідчує. Ми єдині у цьому вшануванні і віддані тому, щоб жахи минулого більше не повторились", – йдеться в заяві міністра.

США

Із заявою виступила і тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіни Квін.

“Ми разом із народом України згадуємо і вшановуємо пам’ять мільйонів невинних українців, які трагічно загинули під час Голодомору 1932-33 років. Голодомор був жахливим злочином сталінського режиму проти українського народу і людяності. Ми пам’ятаємо про цю жахливу трагедію і ніколи про неї не забудемо. Наша пам’ять – кращий спосіб запобігти подібним трагедіям у світі в майбутньому”, – зазначила вона у відеозверненні.

Вона також підтвердила підтримку України з боку США.

Європейські країни

МЗС Латвії у відповідній заяві наголошує, що парламент країни визнає Голодомор – геноцидом. Посол Латвії у США висловив підтримку Україні у встановленні історичної справедливості.

Що відомо

  • 28 листопада Україна вшановує пам'ять жертв Голодоморів, наймасштабнішим з яких був голод 1932-1933 років, організований радянською владою. День пам'яті жертв Голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських Указів 1998 та 2007 років.
  • Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні, а о 16:00 запалюють свічки та вшановують пам'ять жертв хвилиною мовчання.
  • Президент Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні. Крім цього він доручив Кабінету міністрів виділити кошти на добудову комплексу Національного музею Голодомору-геноциду в Києві.
На початок