У Черкаському краєзнавчому музеї виготовляли "Різдвяних павучків"

У Черкаському краєзнавчому музеї виготовляли "Різдвяних павучків"

У Черкаському краєзнавчому музеї виготовляли "Різдвяних павучків"
. undefined

Підвісну декоративну конструкцію із соломи 4 січня робили на майстер-класі в обласному краєзнавчому музеї. "Наші предки вірили, що такий “павук” відганяє негатив від будинку та привертає удачу", - розповідає завідувачка відділу етнології обласного краєзнавчого музею Вікторія Наумчук.

Для створення павука присутні обирали матеріал на свій смак: одні виготовляли із справжньої соломи, інші – із пластику. Спочатку нарізали 12 однакових за довжиною та шириною соломин. Вони символізують кожен місяць року. Потому соломини нанизували на бавовняну нитку та поступово формували фігуру ромбічної форми.

Спробувати зробити такий оберіг до музею прийшла Ольга Дьоміна. Каже, що працює арт-терапевтом і часто щось виготовляє власноруч. Але різдвяного павука із соломи робить вперше. “Це заспокоює, на душі відчуття благополуччя, любові, світла. Ця солома була на сонці. Енергія в неї – сонячна. Дуже просто. І це як гра, і як творчість, і як забава, сповнена радістю”, - говорить жінка.

Учасниця майстер-класу Інна Герасимова розповідає, що в її домі вже висить солом’яний павучок. Жінка зробила його позаторік. До Різдва у 2020 вирішила виготовити ще один оберіг. Інна вважає це відродженням традицій: “Добре, що є люди, які дають можливість повернутися до витоків того, що нас відрізняє від інших. Тобто, це своєрідний код, який має бути відродженим. Бо поки ми не зрозуміємо, хто ми є, то не зрозуміємо, де ми маємо бути в майбутньому”.

Таку прикрасу виготовляли із соломи останніх обжинків. Вивішували павучка у так званий “червоний кут” у будинку. “Це місце неподалік від ікон, біля якого розташовували всі різдвяні атрибути. Це обов’язково і дідух, і кутя”, - говорить завідувачка відділу етнології обласного краєзнавчого музею Вікторія Наумчук.

Зі слів Вікторії Наумчук, у давнину люди вірили, що такий оберіг налаштовує родину на позитив протягом року: “Цей павук енергетично налаштовує родину й тих людей, які заходять до хати, - на позитив. Також очищає будинок від негативної енергетики. Раніше, коли заходили до будинку люди, то господарі за реакцією павука визначали, якою є людина. Чи вона позитивна, чи вона негативна. Чи вона з добрими намірами прийшла, чи з поганими. Якщо людина прийшла не дуже добре налаштована, то намагалися цю людину посадити за стіл, розважити”.

Вікторія Наумчук переповідає легенду, чому предки почали виготовляти павучків як обереги: “Мати Божа, оберігаючи Ісуса від недовірків, сховалася в печеру. А павуки заснували вхід у печеру. І агресивно налаштовані люди, які проходили повз печеру, побачили, що вона заснована. У печеру вони не пішли. І таким чином маленький Ісус був врятований. Відтоді вважають, що в кожному будинку має бути ось такий оберіг, який врятував Ісуса. Вірять, що він обов’язково врятує кожну родину від усіляких негараздів”.

На початок