Кожна країна має поважати себе - Кулеба про втручання Угорщини у вибори на Закарпатті

Кожна країна має поважати себе - Кулеба про втручання Угорщини у вибори на Закарпатті

Кожна країна має поважати себе - Кулеба про втручання Угорщини у вибори на Закарпатті
. УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував втручання угорських чиновників у місцеві вибори на Закарпатті та зазначив, що Україна очікує повернення до конструктивного діалогу.

"Я вважаю, що кожна країна повинна поважати себе. І безумовно це позиція моя, як Міністра закордонних справ, що якими б добрими не були стосунки з будь-якою державою світу але, якщо ця держава демонструє зневагу до твоїх законів, до твоїх національних інтересів, ти маєш відповідати. І тому, ми відповіли, відповіли жорстко, відповіли принципово, і так було б з будь-якою іншою державою, питання не в Угорщині", – заявив Дмитро Кулеба на брифінгу.

Міністр додав, що МЗС України неодноразово попереджало Угорщину про неприпустимість агітації на місцевих виборах у Закарпатті.

"На жаль, наші угорські колеги вирішили трохи поагітувати за угорську партію на місцевих виборах в Україні. Відповідно до законодавства України, така агітація є категорично забороненою, без жодних винятків. Ми неодноразово попереджали угорських колег про це, але залишилися не почутими", – розповів Кулеба.

На думку міністра, інцидент поставив під загрозу процес налагодження діалогу з Угорщиною.

"Відновлення довіри у стосунках між Україною та Угорщиною, над якою ми планово працювали більше року, дозволило повернути на порядок денний конструктивні питання взаємодії між нашими країнами. Зокрема, Україна набула статус члена програми партнерства розширених можливостей і Угорщина не застосувала право вето.Були ініціативи з угорської сторони щодо інфраструктурних проєктів на Закарпатті та надання Україні гуманітарної допомоги у боротьбі з COVID-19",– описав ситуацію очільник МЗС.

Дмитро Кулеба назвав досягнення компромісу у суперечці з Угорщиною головною ціллю України.

"Я залишаюся глибоко переконаним в тому, що найкращим результатом у відносинах між Україною та Угорщиною має бути не перемога однієї зі сторін, результативна нічия", – висловив переконання міністр.

Що відомо

  • Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 25 жовтня закликав угорську громаду Закарпаття голосувати на місцевих виборах за угорську партію та мера Берегового.
  • МЗС України засудило дії Сійярто та назвало їх втручанням у внутрішні справи України.
  • Міністерство закордонних справ викликало посла Угорщини Іштвана Ійдярто та вручило йому ноту протесту.
  • 27 жовтня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто опублікував відеозвернення, у якому назвав рішення українського МЗС "абсурдним та жалюгідним". Крім того, він наголосив на небезпеці таких кроків для євроінтеграційних прагнень України

На початок