Уряд змінив розрахунок тарифів на тепло

Уряд змінив розрахунок тарифів на тепло

Уряд змінив розрахунок тарифів на тепло
.

Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, для потреб населення, установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету. Постанова визначає механізм врахування двоставкових тарифів.

Відповідну постанову ухвалили на урядовому засіданні 28 жовтня. Документ розробляли спільно Міністерство енергетики та Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Документом затверджується механізм розрахунку двоставкових тарифів на теплову енергію.

Двоставковий тариф на опалення складається з двох частин – абонентської плати, яка компенсує умовно-постійну частину тарифу, а також вартості одиниці реалізованої теплової енергії, яка компенсує умовно-змінну частину тарифу.

У пояснювальній записці до постанови, зазначається, що підприємства у сфері теплоенергетики мають право формувати одноставкові чи двоставкові тарифи на теплову енергію. При цьому останні складаються з умовно-змінної частини та умовно-постійної частини.

Уряд змінив розрахунок тарифів на тепло
Уряд змінив розрахунок тарифів на тепло. Кабмін

Раніше в порядку розрахунку середньозважених тарифів такий механізм був відсутній. Проєкт акта передбачає правове врегулювання цього питання та формує правило обліку двоставкових тарифів при розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію.

Що відомо

  • Через початок опалювального сезону "Нафтогаз" з 1 листопада підіймає тарифи на природний газ для населення на 35%.
  • Згідно з міжнародними зобов’язаннями з 1 січня 2020 року Україна перейшла на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів в рамках ПСО.
  • З 1 травня 2020 року, в межах зобов'язань перед МВФ, Україна взяла на себе обов’язок повністю лібералізувати ринок постачання газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті.
  • Відкриття ринку природного газу для побутових споживачів було заплановане на 1 травня 2020 року, але через впровадження карантину терміни перенесли на 1 липня.
  • З 1 липня 2020 року в Україні відкрито ринок газу відповідно до постанови Кабінету міністрів №303 від 24 квітня 2020 року.
  • У результаті проведеного у країні анбандлінгу, на ринку відбулось розділення: є компанії, які займаються доставкою газу і відповідають за труби, а є компанії, які газ продають і відповідають за його постачання клієнтові.
На початок