Матеріали аудиту Центру швидкої у Харкові передадуть правоохоронцям

Матеріали аудиту Центру швидкої у Харкові передадуть правоохоронцям

Матеріали аудиту Центру швидкої у Харкові передадуть правоохоронцям
. Суспільне Харків

Висновки аудиту, який представники Харківської облдержадміністрації проводили в Центрі екстреної медичної допомоги, передадуть правоохоронним органам.

Про це Суспільному 27 жовтня повідомила начальниця управління внутрішнього аудиту Харківської облдержадміністрації Наталія Василенко. Вона очолювала аудиторську групу з перевірки Центру меддопомоги.

"Голова обласної адміністрації результати аудиту вже отримав. Відповідні матеріали будуть спрямовані до правоохоронних органів для вжиття заходів реагування в межах чинного законодавства", — сказала вона.

Василенко повідомила, що перевірку проводили на основі документів з відкритих джерел та звітів Центру до профільного департаменту. На підприємство аудиторів ОДА не допустили.

"По-перше, це наш Департамент охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації. Центр йому підпорядковується, вони періодично туди подають звітність, різні документи. Там ми отримали установчі документи, штатний розпис, бюджетну, фінансову, медичну звітність. Також певну інформацію ми отримали у контролюючих органів — це Державна аудиторська служба України, яка також проводила там аудит минулого року. Частину інформацію ми отримали з відкритих джерел, переважно, це майданчик "Прозоро", — зазначила Василенко.

Матеріали аудиту Центру швидкої у Харкові передадуть правоохоронцям
Суспільне Харків

Представники ОДА зверталися до керівника Центру екстреної допомоги Віктора Забашти шість разів, однак жодної інформації не отримали й досі, зазначила начальниця управління. За словами Василенко, в обладміністрації є підтвердження, що директор отримував листи й обіцяв відповісти щойно "документи будуть виготовлені".

Матеріали аудиту Центру швидкої у Харкові передадуть правоохоронцям
Віктор Забашта очолює Центр екстреної допомоги у Харкові з 2013 року. Фото: архів. Суспільне Харків

На думку Василенко, "реальний стан справ на підприємстві можна оцінити лише досліджуючи отримані документи в цілому і документи цього підприємства".

Водночас вона зазначила, що дані про звітність і тендерну документацію є повними.

"Тобто в цій частині висновки є повноцінними і комплексними, оскільки вся вона публікується на цьому сайті. Щодо звітності ця інформація повна. Водночас ми так і не змогли перевірити, чи відповідає ця звітність реально первинним документам, укладеним договорам, чи по всіх видатках у них є підтвердження. Лише в цьому розрізі, на жаль, не вдалося дослідити", — зазначила Василенко.

Начальниця управління також підтвердила інформацію про судову справу, в якій Центр позивається до облдержадміністрації. Позов подали у серпні.

"Щодо позову до суду — наразі є судова справа щодо оскарження розпорядження ОДА щодо проведення цього аудиту. Про це нам відомо, подали відзив, беремо участь в процесі", — сказала Василенко.

Що відомо

  • 26 червня голова Харківської ОДА Олексій Кучер заявив про невідповідність директора Центру екстреної допомоги Віктора Забашти займаній посаді та закликав його звільнитися. Забашта сказав, що офіційно жодних документів з претензіями від голови ОДА не отримував. Він також вважає, що на нього здійснюється "інформаційна атака".
  • 2 липня Кучер підписав розпорядження про проведення аудиту Центру екстреної допомоги. Внутрішній аудит розпочався 6 липня і мав завершитися 1 вересня, але його подовжили до 23 вересня.
  • 26 жовтня Кучер повідомив про результати перевірки — грубі порушення в роботі Центру екстреної медичної допомоги. Директор Центру Віктор Забашта каже, що аудиту на підприємстві не було, а питанням законності дій голови ОДА займаються юристи.
На початок