Голові ДВК на Сумщині повідомили про підозру через завчасно підписані протоколи

Голові ДВК на Сумщині повідомили про підозру через завчасно підписані протоколи

Голові ДВК на Сумщині повідомили про підозру через завчасно підписані протоколи
. Громадянська мережа ОПОРА

Голові дільничної виборчої комісії у селі Воздвиженське Ямпільського району повідомили про підозру через те, що вона завчасно підписала протоколи про підрахунок голосів. Про це повідомили в Сумській обласній прокуратурі.

"Шосткинська місцевою прокуратурою 26 жовтня 2020 року повідомлено про підозру голову дільничної виборчої комісії на Ямпільщині, яка підписала протоколи про підрахунок голосів виборців до остаточного їх заповнення та не на засіданні виборчої комісії", - йдеться в повідомленні.

Голові дільничної комісії на Сумщині повідомили про підозру через завчасно підписані протоколи
Громадянська мережа ОПОРА

За даними слідства, голова комісії підписала усі 4 протоколи у 38-ми екземплярах про результати виборів депутатів Ямпільської селищної ради, Шосткинської районної ради, Сумської обласної ради та Ямпільського селищного голови. Указані документи підписані не на засіданні виборчої комісії, а перед ним, тобто до закінчення часу, встановленого для проведення голосування на виборах, повідомили в прокуратурі.

Раніше Суспільне повідомляло, що підрахунок голосів на цій дільниці розпочався тільки о першій годині ночі, бо поліція проводила перевірку за фактом підроблення виборчої документації. За інформацією громадянської мережі "ОПОРА" вважають, що попередньо ця подія може кваліфікуватись як спроба підробки виборчої документації.

Голова Ямпільської селищної ТВК Ніна Банник сказала, що члени комісії намагалися пришвидшити процес підрахунку голосів.

"Порушили, підписали незаповнені протоколи, про що було повідомлено поліції, і їх органи. Вони цифри не ставили, вони просто зробили, як заготовку. Ви розумієте, що таке заповнити 40 протоколів? Тому вони вирішили прискорити цей процес і підписати протоколи, щоб потім тільки цифри внести, вони печатки поставили, внесли імена членів виборчої комісії і порозписувалися – і попалися", - розповіла Ніна Банник.

Дії голови комісії кваліфіковано за ч. 1 ст. 158-3 (підписання головою виборчої комісії протоколу про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу) Кримінального кодексу України.

Суспільне не має коментарів голови коміїсії, але готове опублікувати її версію щодо цієї події.

Що відомо

  • На виборчій дільниці № 590492, яка розташована у корпусі Професійного аграрного ліцею у селі Глинськ Роменського району, члени виборчої комісії вирішили одночасно розбирати виборчі кабінки та рахувати в цей час бюлетені.
  • На Сумщині членкиня виборчої комісії проголосувала замість свого чоловіка - поліція
  • У селі Соснівка на Сумщині працювала незаконна ДВК.
  • У Сумах у день виборів з'явилися фейкові оголошення про зміну виборчої дільниці.
На початок