Суд випустив єдиного кримського депутата, засудженого за держзраду

Суд випустив єдиного кримського депутата, засудженого за держзраду

Ексклюзивно
Суд випустив єдиного кримського депутата, засудженого за держзраду
. УНІАН

Богунський районний суд Житомира достроково випустив з в'язниці колишнього депутата Верховної ради Криму Василя Ганиша, засудженого до 12 років.

Інформацію Суспільному підтвердив співрозмовник у прокуратурі. Він відзначив, що рішення набуло чинності 9 жовтня, однак обвинувачення вважає його "сумнівним". Дострокове звільнення мотивувалося тим, що у Ганиша проблеми з серцем. Наразі прокуратура чекає на висновок лікарів та готує апеляцію про відновлення терміну ув'язнення.

Василя Ганиша затримали 28 квітня 2015 року при виїзді з Криму. 19 листопада 2018 року його було засуджено до 12 років позбавлення волі.

Суд вирішив, що ексдепутат сприяв підривній діяльності Росії на території України, коли брав участь у голосуванні за російську "Конституцію Криму" та назвав протизаконною участь Ганиша у виборах до міської ради Феодосії, які відбулися за російським законодавством у вересні 2014.

Ганиш - єдиний кримський депутат, якого Україна засудила за державну зраду. Його вирок набув чинності вкінці січня 2020 року.

Що відомо

  • Василь Ганиш з 2010 по 2014 роки був депутатом Верховної Ради АРК від фракції "Партії регіонів". Депутатську роботу він поєднував з посадою віце-мера Феодосії, яку він посідав з 2008 року. Був депутатом міськради Феодосії та Верховної Ради АРК два скликання.
  • З початку незаконної окупації в 2014 році, українські суди винесли 30 вироків, пов'язаних з "злочинами в Криму періоду окупації півострова".
На початок