У Ємені впав американський безпілотник вартістю 30 млн доларів

У Ємені впав американський безпілотник вартістю 30 млн доларів

Безпілотник MQ-9
Безпілотник MQ-9. Безпілотник типу Mq-9 Reaper на кордоні США з Мексикою, 4 листопада 2022 року, ілюстративне фото: Getty Images

Безпілотник ВПС США MQ-9 розбився в Ємені 26 квітня. За фактом інциденту проводиться розслідування.

Про це повідомляє CBS NEWS із посиланням на американського посадовця.

За словами військового чиновника, постраждалих внаслідок падіння дрона немає.

Зазначається, що відповідальність за збиття безпілотника взяли на себе підтримувані Іраном повстанці-хусити.

Як пише CBS, з листопада хусити збили ще два MQ-9 — обидва біля узбережжя Ємену — перший на початку листопада, а потім ще один у лютому. При цьому кожен з цих безпілотників коштує близько 30 мільйонів доларів.

Безпілотники, що літають біля узбережжя Ємену, є частиною зусиль американських військових, щоб допомогти захистити комерційні та військові кораблі від нападів хуситів.

19 лютого хусити здійснили атаку на американський корабель Sea Champion, який перевозив гуманітарну допомогу для Ємену.

У цей же день хусити заявили про те, що збили безпілотник поблизу портового міста і влучили у вантажне судно Rubymar в Аденській затоці. Reuters з посиланням на американських посадовців повідомило, що поблизу Ємену хусити збили американський безпілотник Mq-9. Для удару бойовики використали ракету класу "земля-повітря".

Що відомо про напади хуситів у Червоному морі

Єменські хусити в середині листопада оголосили про намір атакувати всі судна у Червоному морі, що прямують до Ізраїлю, незалежно від того, хто ними володіє.

Зокрема у Червоному морі у п'ятницю, 15 грудня, снаряд, випущений з контрольованої повстанцями-хуситами території Ємену, влучив у вантажне судно “Аль-Джасра”, яке йшло під прапором Ліберії. Корабель загорівся. За попередніми даними, внаслідок атаки ніхто не постраждав.

Раніше також стало відомо, що повстанці-хусити з контрольованої ними території Ємену ввечері 11 грудня ударили протикорабельною ракетою по норвезькому комерційному танкеру у Червоному морі. Удар спричинив пожежу і пошкодження, але обійшлося без жертв.

Чому хусити атакують кораблі у Червоному морі

Пов'язані з Іраном хусити втрутилися в конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом, який поширився по всьому Близькому Сходу з 7 жовтня, атакуючи судна на життєво важливих судноплавних шляхах і запускаючи безпілотники і ракети по самому Ізраїлю.

Хусити заявили, що будуть атакувати всі судна, що прямують до Ізраїлю, незалежно від їхньої національної приналежності, і застерегли міжнародні судноплавні компанії від роботи з ізраїльськими портами.

Угруповання, яке править більшою частиною Ємену, заявляє, що його атаки є демонстрацією підтримки палестинців. Хусити пообіцяли, що атаки триватимуть доти, доки Ізраїль не припинить свій наступ на Сектор Гази.

На початок