Природні катаклізми: понад 70 пожеж охопили Грецію

Природні катаклізми: понад 70 пожеж охопили Грецію

Пожежі в Греції
Військовий гелікоптер гасить лісову пожежу на острові Родос, Греція, 25 липня 2023 року. AP

У неділю 7 квітня 2024 року за 12 годин Грецію охопили понад 70 пожеж. У деяких регіонах оголосили рівень "високого ризику" попередження — другого за величиною.

Про це пише грецька щоденна газета Kathimerini.

Найбільша пожежа на Криті змусила десятки людей покинути свої домівки. Влада наказала провести запобіжну евакуацію щонайменше пʼяти населених пунктів через вогонь, який перекинувся на будинки. У пожежній службі додали, що троє людей отримали легкі поранення.

Представник пожежної служби розповів Reuters, що "після зусиль сотень пожежників вогонь значно вщух", додавши, що це був перший великий вогонь цього року біля житлового масиву.

Міністерство цивільного захисту, яке також відповідає за реагування на кліматичну кризу повідомило, що до вівторка в деяких частинах Греції очікується сильний вітер швидкістю до 60 км/год, що "зробить ситуацію надзвичайно небезпечною для спалаху пожеж". Йдеться про регіон столиці Афін, центр, Кікладські острови та Крит.

Середземноморська країна зафіксувала рекордну середню температуру взимку в 11,8 C, а з початку квітня температура була надзвичайно високою. Як і в багатьох інших частинах Середземномор’я, минулого літа Греція постраждала від сильної спеки, під час якої загинуло понад 20 людей і майже 175 000 гектарів згоріли.

Близько 20 000 відпочиваючих і місцевих жителів довелося доставити в безпечне місце, оскільки на півдні острова Родос, популярного туристичного місця, вирували пожежі.

Експерти кажуть, що сезон лісових пожеж у Греції, який раніше починався в травні, ймовірно, цього року розпочнеться раніше через кліматичні зміни, спричинені людством.

На початок