Україна готує нове розведення сил на Донбасі

Україна готує нове розведення сил на Донбасі

Україна готує нове розведення сил на Донбасі
. УНІАН

Україна веде підготовку до чергового розведення військ на Донбасі на чотирьох напрямках і має намір відкрити два контрольно-пропускні пункти в'їзду-виїзду в районі населених пунктів Щастя й Золоте.

"Вже визначені місця ще чотирьох пунктів можливого розведення сил та засобів, а також близько 19 нових локацій щодо можливого гуманітарного розмінування", — цитує "Укрінформ" віцепрем'єр-міністра, міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова.

Водночас за його словами, остаточну крапку в цих питаннях не поставлено через "позицію Російської Федерації та їхніх "проксі", які представляють окупаційні режими в Донецьку і Луганську". Резніков наголосив, що РФ блокує процес Мінська.

Міністр вважає, що Україна не повинна чекати, коли з'явиться "добра воля" в Кремлі і "має рухатися у власному форматі, будуючи свій, власний, ландшафт". Тим часом нині готуються до відкриття два нових КПВВ у населених пунктах Щастя й Золоте, про що йшлося під час зустрічі у "нормандському" форматі у Парижі.

КПВВ "Золоте", - єдиний автомобільний пункт перетину лінії розмежування у Луганській області, - закрили в 2016 році. Нині на Луганщині відкритий лише один КПВВ у Станиці Луганській.

Що відомо

  • 15 жовтня російські окупанти шість разів порушили режим припинення вогню.
  • 2 вересня Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі погодила розмінування 20 ділянок в зоні ООС. Також учасники ТКГ погодили чотири ділянки розведення сил і засобів.
  • 22 липня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції, на якому учасники домовились про припинення вогню на Донбасі. Воно набирає чинності з 00.00 годин 27 липня 2020 року.
  • В ОБСЄ пояснили, що передбачає посилення режиму припинення вогню на лінії зіткнення.
  • Штаб ООС повідомив, що збройні сили України готові "дати належну відсіч" противнику у разі порушення домовленостей, для чого в командуванні об’єднаних сил створені відповідні додаткові резерви.
  • 16 жовтня російські окупанти тричі порушили режим припинення вогню. Бойових втрат та поранень серед українських захисників немає.
  • Координатор ОБСЄ у гуманітарній групі Тоні Фріш повідомив, що з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей України досі не надійшли списки утримуваних осіб, які є кандидатами на звільнення.
На початок