Стало відомо, наскільки збільшили кількість ліжок на Харківщині для хворих на СOVID

Стало відомо, наскільки збільшили кількість ліжок на Харківщині для хворих на СOVID

Стало відомо, наскільки збільшили кількість ліжок на Харківщині для хворих на СOVID
. Суспільне Харків

Понад тисячу додаткових ліжок відвели для хворих на коронавірус у Харківській області.

Про це на сесії Харківської облради 15 жовтня повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Тарас Пастух.

"Що робиться для того, щоб ми могли розгорнути більше ліжок. У нас раніше їх було 1700... На сьогоднішній день кількість ліжок збільшена на 1100. І сьогодні ми вже задіяли 2800 ліжок", — сказав Пастух.

За його словами, ситуація у медзакладах складна.

"Якщо, для прикладу, заклад визначений для надання допомоги для ста пацієнтів, як правило, там вже перебувають 110-120 хворих. Вони можуть перебувати вже і в коридорах, і ущільнюється їх розміщення вже у самих палатах", — повідомив Пастух.

Кількість ліжок збільшили за рахунок лікарні в Ізюмі зі 110 ліжками. Очікують на офіційне включення до переліку опорних медзакладів і лікарні залізниці.

"Також сьогодні ми очікуємо розпорядження, де буде додано ще чотири лікарняні заклади: обласна клінічна лікарня, також ми розраховуємо, що долучаться дві лікарні, власником яких є "Укрзалізниця" і Міністерство транспорту, а також інституту ім. Малої", — сказав Пастух.

За його словами, на базі цих закладів додатково розгорнуть від 800 до 1000 ліжок.

"Таким чином на декілька днів ситуація може покращитися в області щодо можливості надання хворим оперативної допомоги", — зазначив він.

Серед проблем, які залишаються — питання забезпечення кадрами та фінансуванням. Лікарні "Укрзалізниці" фінансуються з державного бюджету, область або місто фінансувати ці заклади не може, сказав Пастух.

"Нами ведеться робота з Києвом, щоб на ці лікарняні заклади були виділені додаткові фінансові ресурси для проведення кисню і закупівлі необхідного обладнання", — повідомив заступник голови ОДА.

"На сьогоднішній день лікарів, які можуть надавати допомогу в палатах інтенсивної терапії, лікарів-інфекціоністів, лікарів-терапевтів, їх критично не вистачає", — повідомив Пастух, не зазначивши, який саме дефіцит.

За його словами, Харківщина також очікує 37 млн грн з держбюджету на закупівлю кисневих концентраторів.

Що відомо

  • За інформацією Харківської ОДА на 14 жовтня, з 2897 ліжок для COVID-хворих зайняті 1847, тобто 63,7%. Цій відсоток враховує незаповнені дитячі ліжка і ліжка для вагітних.

Читайте також

На початок