Сумська область — лідер по дитячій захворюваності на туберкульоз

Сумська область — лідер по дитячій захворюваності на туберкульоз

За 2023 рік захворюваність на туберкульоз у Сумській області зросла на 28,7 %. Кількість захворілих дітей збільшилась у 6,5 разів.

Про це повідомили в Сумській ОВА з посиланням на брифінг за участі головного державного санітарного лікаря Сумщини Володимир Збаражського та директора Сумського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру Леоніда Бондаренка.

За даними статистики, у 2023 році захворюваність на туберкульоз серед населення області зросла на 28,7%, особливо відзначається зростання кількості випадків туберкульозу органів дихання –  на 32,2%, зазначив Леонід Бондаренко. Також за його даними, у 2023 році кількість випадків серед дітей зросла у 6,5 разів, з 3 до 20 хворих, а захворюваність серед підлітків зросла на 3%.

Також збільшилась кількість захворюваності на деструктивну форму туберкульозу. З усіх зафіксованих 459 випадків, 165 — були деструктивної форми.

Володимир Збаражський повідомив: "Сумщина у п’ятірці областей за темпами приросту туберкульозу серед всього населення. За темпом приросту туберкульозу серед підлітків 15-17 років Сумська область також входить до топ-5 областей. Однак, серед дітей віком 0-14 років Сумщина — лідер в Україні, набагато відірвавшись від інших регіонів України".

Аби ефективно протидіяти зараженню на туберкульоз, лікар рекомендує:

  • дотримуватись правил особистої гігієни
  • дотримуватись збалансованого харчування і режиму сну
  • відмовитись від шкідливих звичок, особливо паління
  • дбати про свій психоемоційний стан
  • уникати простудних хвороб та своєчасно звертатись до лікаря
  • регулярно проходити медичні обстеження
  • дотримуватися правил здорового способу життя, загартовувати організм.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок