Головні новини Харкова та області 19 березня: підрив трактора у Барвінківській громаді, удар по Мокрій Рокитній

Головні новини Харкова та області 19 березня: підрив трактора у Барвінківській громаді, удар по Мокрій Рокитній

Стела у центрі Харкова
Стела у центрі Харкова, березень 2024 року. Фото: Марія Солодовнік/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 19 березня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Росіяни вдарили по Куп'янську: поранений поліцейський

Поліцейський зазнав поранення внаслідок ударів по Куп'янську близько 17:30, повідомили в облпрокуратурі.

За попередньою інформацією, РФ вдарила по місті з РСЗВ "Ураган".

РФ тричі атакувала позиції Сил оборони в районі Синьківки — Генштаб

Російська авіація завдала ударів по Козачій Лопані та Ізбицькому, повідомили у вечірньому зведенні Генштабу.

Під обстріли артилерії та мінометів потрапили Гатище, Вовчанськ, Бочкове, Бударки, Амбарне на Слобожанському напрямку та понад 10 населених пунктів на Куп'янському напрямку, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове.

На сайті Харківської ОВА опублікували розпорядження про завершення опалювального сезону

Згідно з розпорядженням, обладміністрація рекомендує завершити опалювальний сезон до 31 березня.

Військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування рекомендували ухвалити рішення про завершення опалювального сезону не раніше, аніж коли протягом трьох діб середня добова температура перевищуватиме 8°С.

Як в Ізюмі відновлюють лікарню після бомбардувань РФ

В Ізюмській центральній лікарні зводять новий корпус, попередній зруйнували російські обстріли у березні 2022 року. Відбудову розпочали у вересні 2023 року.

У зруйнованому корпусі розміщувалися приймальне відділення, реанімація та хірургія, розповів Суспільне Харків медичний директор лікарні Богдан Бережний.

Росіяни вдарили по Нововодолазькій громаді

Близько 16:30 російські військові обстріляли село Мокра Рокитна, повідомив голова Нововодолазької громади Олександр Єсін. За його словами, пошкоджене майно сільськогосподарського підприємства, зокрема, сонячні панелі. Поранених та загиблих внаслідок влучання немає.

Підрив трактора в Барвінківській громаді: коментар агропідприємства

Агропідприємство у Барвінківській громаді, де 19 березня на міні підірвався трактор, не попереджали, що поле заміноване, розказала Суспільному керівниця агрофірми Зоряна Обора. За її словами, вони отримали усні дозволи для роботи на полях у 2022 році. У жодному з районів, де працюють її аграрії, їх не попереджали про замінування полів.

"Ми там сіяли навесні, удобрювали, збирали врожаї. Два тижні тому в мене там тракторист працював, а сьогодні інший підривається", — сказала Обора.

На Харківщині та Сумщині відновили доступ до сигналу українського мовлення майже на всіх обʼєктах

Про це повідомили у Держслужбі спецзв'язку та захисту інформації.

"Фахівці Концерну радіомовлення радіозвʼязку та телебачення відновили доступ до сигналу радіоканалів та українського телебачення у Лозовій, Кегичівці, Ізюмі", — сказано у повідомленні.

Мовлення відновлюється після масованої російської атаки ракетами та дронами на інфраструктурні об’єкти трансляції теле- та радіосигналу в ніч на 14 березня.

На Харківщині трактор підірвався на необстеженому саперами полі: механізатор у лікарні

Близько 12:30 19 березня у селі Федорівці Барвінківської громади на міні підірвався трактор місцевої агрофірми. Механізатор зазнав вибухової травми.

Чоловіка забрала "швидка", розповів Суспільне Харків телефоном начальник Барвінківської громади Олександр Бало.

"Механізатор живий. Повезли на рентген, здається, в нього перелам лівої гомілки, ще уточнюється", — зазначив Бало.

Поле, на якому працював фермер, не обстежували сапери, сказав очільник.

"Щось намагаються: гуманітарне розмінування, ДСНС, але обстежити всі поля станом на сьогодні фізично неможливо. Фермери всі попереджені, але розумієте, це їхній спосіб життя, вони на цьому заробляють", — розказав Олександр Бало.

"Місто сили": Як війна змінила бізнес ветерана Володимира Ляха

Ветеран Володимир Лях почав надавати послуги з встановлення систем безпеки наприкінці 2020 року:

"Після демобілізації у 2015 році й бойових дій я довго намагався звикнути до мирного життя, мені це тяжко вдавалося. Я далі продовжував працювати в метрополітені, але за станом здоров'я більше не міг залишатися на своїй посаді, вирішив змінити професію", — говорить Лях.

Під час повномасштабної війни бізнес, яким займався Володимир Лях, змінився: "У Харкові залишилися тільки близько 10% постійних клієнтів. Мої послуги були неактуальні, а розуміння, як під час війни відновити бізнес, не було".

На початку 2023 року Володимир Лях отримав гроші за проєктом "єРобота", а до того був слухачем безплатних курсів від Асоціації приватних роботодавців. Навчився отримувати грантову підтримку.

"Зараз все йде до зростання кількості замовлень, але середній чек менший. Тепер звертаються за необхідності, щоб закрити свої потреби основні, а не повністю системами облаштувати все. Тобто, якщо до повномасштабного вторгнення було приблизно 10 клієнтів на місяць із одним замовленням приблизно на 100 000 гривень, то сьогодні замовляє 20 людей, але цей чек на невеличкий обсяг робіт. Люди зараз не мають змоги на це витрачатися, але щоб закрити потреби, то мінімальні пакети їх влаштовують", — говорить Володимир Лях.

Детальніше про історію створення, підтримки і розвитку бізнесу у Харкові слухайте у проєкті Українського Радіо Харків "Місто сили".

На Ізюмщині на міні підірвався трактор, механізатор отримав поранення

Про це повідомила пресслужба обладміністрації.

"Подія відбулася в Барвінківській територіальній громаді на полі між селами Федорівка та Надеждівка. Внаслідок підриву техніки на міні, механізатор отримав травми", — сказано у повідомленні.

Енергетики відновили електропостачання після обстрілу Вовчанської громади

Про це повідомила пресслужба "Харківобленерго".

Без світла після ударів 17 березня залишилися майже 11 тис. споживачів. Після вибухів відключилися дві підстанції 110 кВ та одна 35 кВ. Енергетики відремонтували повітряну лінію 110 кВ, яка живить Вовчанськ та прилеглі населені пункти.

Мешканці Сахновщинської громади у разі укладення контракту можуть отримати 50 тисяч гривень

Таке рішення ухвалили на сесії ради, повідомили у громаді 19 березня.

"Затверджено Програму соціальної підтримки військовослужбовців, учасників бойових дій та членів їх сімей на 2024-25 роки. Згідно з цією Програмою право отримати одноразову матеріальну допомогу мають особи, які починаючи з 2024 року уклали контракт з військовою частиною та проходять військову службу за контрактом", — сказано у повідомленні.

Житель Ізюмщини передав РФ дані про ЗСУ, а під час окупації "працював" на блокпості

Про це повідомила пресслужба Харківської обласної прокуратури.

За її даними, підозрюваному 63 роки.

"Чоловік почав активно допомагати загарбникам ще під час окупації Ізюмщини у 2022 році. Тоді він настільки подружився з окупантами, що вони доручили йому перевірку документів у громадян на блокпостах, видавши йому зброю. При цьому ворожий поплічник був одягнутий у військову форму зразка РФ з російським триколором на руці". — сказано у повідомленні.

Слідчі зафіксували, що у вересні 2023 року "він відправив скриншот мапи з позначкою, де дислокувалися українські захисники".

За даними СБУ, чоловіка затримали, коли він намагався втекти на непідконтрольні Україні території. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі. На час слідства житель Ізюмщини перебуватиме під вартою.

Погода на 20 березня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі дощ. Вдень без істотних опадів;
  • Вітер східний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 0-5° тепла, вдень 7-12° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 3-5° тепла, вдень 9-11° тепла.

Обстріл Козачої Лопані: коментар громади

Про наслідки атаки в етері "Суспільне. Студія" розказав керівник Дергачівської МВА Вячеслав Задоренко.

"Вранці ворог застосував два КАБ по селищу. Зруйнована приватна забудова, постраждали будинки людей, критична інфраструктура — дорога, що з'єднує Золочівську та Дергачівську громади. Козача Лопань щодня під обстрілами. Зараз там працюють, проводять обстеження будинків, яку допомогу треба надати", — сказав Задоренко.

Люди, які пережили там окупацію, більша частина поїхала, на сьогодні у Козачій Лопані лишаються 1,5 тис. людей. Ми закликаємо людей їхати.

Задоренко каже, що росіяни почали активніше застосовувати авіабомби по громаді, однак обстрілів з артилерії та мінометів не припиняють.

"Населені пункти, що йдуть вздовж кордону, зруйновані майже повністю. Щодня йдуть обстріли. У Ветеринарному лишається семеро цивільних, які не мають бажання їхати", — говорить керівник МВА.

У Харкові почали тимчасово вимикати опалення вдень

Про це повідомила пресслужба "Харківських теплових мереж".

"Відсьогодні на всіх джерелах теплопостачання КП "Харківські теплові мережі" вводиться режим дискретного регулювання опалення з прив’язкою до температури зовнішнього повітря та погодних умов, тобто короткочасним припиненням подачі тепла в будівлі харківʼян", — сказано у повідомленні.

Росіяни не відмовилися від намірів захопити Куп'янськ попри результат виборів у РФ — "Сталевий Кордон"

Про це 19 березня в етері телемарафону "Єдині новини" розповів речник бригади "Сталевий Кордон" Іван Шевцов.

"Лишається те ж угрупування військ, близько 100 тисяч військових, велика кількість техніки. Росіяни проводили тут активні дії, щоб захопити Куп'янськ, Куп'янськ-Вузловий та вийти на рубіж лівого берега річки Оскіл. Дедлайн був 15 березня, щоб показати якісь результати перед виборами президента в Російській Федерації. На жоден клаптик вони не просунулися, але від своїх намірів не відмовилися. Очікуємо продовження тих самих дій", — розказав Шевцов.

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook
Війська — ті самі: 1-ша танкова армія, 20-та і 25-та армії, підрозділи "Шторм", "Шторм-Z"

"Сталевий кордон" знищив двох окупантів на Харківщині

Про це повідомила Держприкордонслужба.

"Загарбників виявили прикордонники бригади Гвардії наступу "Сталевий кордон" на Харківщині. Навіть наявність в окупантів антидронової рушниці не врятувала їх від знищення дроном-камікадзе", — сказано у повідомленні.

Жителя Слобожанського підозрюють в умисному вбивстві

Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини.

За її даними, чоловік до смерті забив чоловіка у Слобожанському.

"14 березня 2024 року до поліції надійшло повідомлення про те, що у квартирі за місцем проживання виявлено тіло 60-річного чоловіка. Поліцейські встановили, що між потерпілим та невідомим виник конфлікт. Під час сварки зловмисник завдав чоловіку понад 10 ударів молотком в область голови. Внаслідок отриманих травм той помер на місці", — сказано у повідомленні.

За підозрою в умисному вбивстві затримали 40-річного чоловіка.

"Мотивом для злочину стала особиста неприязнь до потерпілого та конфлікт на побутовому ґрунті", — повідомили у поліції.

Чоловіку загрожує до 15 років позбавлення волі.

ДТП на Харківщині за добу: дані поліції

Минулої доби на території Харківщини сталося 14 дорожньо-транспортних пригод, в яких одна людина загинула, дев'ятеро громадян отримали травми, повідомили в обласному управлінні поліції.

За його даними, 17 березня на автошляху сполученням "Харків-Красноград-Перещепине" поблизу села Копанки Красноградського району 43-річний водій автомобіля Subaru Legacy не впорався з керуванням та виїхав на зустрічну смугу, де зіштовхнувся з відбійником.

"Внаслідок ДТП загинув 49-річний пасажир транспортного засобу, водій та ще один пасажир з травмами доставлені до лікарні. Слідчими відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України", — сказано у повідомленні.

Також працівники поліції викрили п'ятьох водіїв, які керували транспортним засобом у стані сп'яніння.

Обстріли Харківщини: фотографії прокуратури

У пресслужбі обласної прокуратури оприлюднили фото наслідків ударів С-300 по Малинівці та з артилерії та мінометів по Одноробівці Золочівської громади.

"Прокурори та слідчі поліції вживають всіх можливих та належних заходів для документування воєнних злочинів, вчинених представниками Збройних сил РФ", — сказано у повідомленні.

Енергетики відновили електропостачання майже 13 тисячам споживачів Харківщини

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

За її даними, через бойові дії залишаються знеструмленими 15,6 тисячі точок обліку у 66 населених пунктах.

В Одноробівці Золочівської громади не лишилося жителів — чотирьох останніх евакуювали минулого тижня

Про це Суспільне Харків 19 березня сказав керівник Золочівської СВА Віктор Коваленко.

За його словами, до вторгнення в селищі жили 136 людей.

"О 01:30 ворог обстріляв РСЗО "Град" селище Одноробівку, а о 02:00 завдав мінометних ударів. Як наслідок — пошкодження отримали приватні будинки та господарчі споруди, які й раніше мали руйнування, енергомережі", — сказав Коваленко.

Енергетична ситуація на Харківщині: дані Міненергетики

"На Харківщині через численні обстріли відключились повітряні лінії 110 кВ, знеструмились підстанції, які живлять побутових споживачів і залізницю (збоїв руху потягів не було). Усіх споживачів оперативно заживлено за резервом", — сказано у повідомленні.

Росіяни вдарили по прикордонній Козачій Лопані

Про це повідомив керівник Дергачівської МВА Вячнслав Задоренко.

"Близько 9-ї години ранку російські терористи завдали два удари контрольованими авіабомбами по Козачій Лопані. Пошкоджень зазнали декілька приватних будинків, об'єкти цивільної інфраструктури, лінії електропередач. На поточний момент інформація про постраждалих не надходила", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: дані ОВА

Артилерійських та мінометних ударів РФ протягом доби зазнали близько 20 населених пунктів Харківщини: Гур'їв Козачок, Гатище, Вовчанськ, Бочкове, Бударки, Амбарне та інші:

  • О 23:20 росіяни атакували селище Малинівку Чугуївського району з С-300. Ракети влучили на території підприємства: пошкоджень зазнали ворота, вікна та двері будівлі;
  • Вдруге за день під російським обстрілом перебувало Новоосинове Куп'янського району з РСЗВ. Пошкоджено приватне домоволодіння.

За даними очільника ОВА Олега Синєгубова, у жодному з населених пунктів, які перебували під атаками, немає поранених.

Розмінування Харківщини за добу

Піротехнічні підрозділи ДСНС протягом 18 березня знешкодили 44 вибухонебезпечних предмети, повідомили у службі.

За даними очільника ОВА Олега Синєгубова, упродовж доби зведені групи вибухотехніків провели розмінування 46,61 га території, знищили 338 вибухонебезпечних предметів.

Пожежі на Харківщині: дані ДСНС

Рятувальники 23 рази за добу виїжджали на гасіння пожеж, дві з яких зайнялися внаслідок російських атак по Куп'янському та Чугуївському районах, повідомила пресслужба ДСНС Харківської області.

Дев'ять виїздів стосувалися пожеж у природних екосистемах. За добу вигоріло близько шести гектарів сухої трави, гілля, сміття та очерету на відкритих місцевостях.

Евакуація з Куп'янського району за добу

Про це повідомив начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко у Facebook.

Серед евакуйованих по троє дітей і жінок, та четверо чоловіків.

За даними очільника ОВА Олега Синєгубова, протягом 18 березня евакуювали вісім дітей з родинами.

"На сьогодні евакуйовано із двох громад 144 дитини: Вільхуватської — 36; Великобурлуцької — 108", — сказано в повідомленні.

Обстріли Харківщини: дані поліції

  • Стариця: опівночі внаслідок ворожого обстрілу пошкоджень зазнали будинки, автівка, трактор;
  • Малинівка: близько 23:20 рашисти обстріляли село ракетами С-300. Зафіксовано два влучання в землю, внаслідок яких пошкоджені приватні будівлі;
  • Вовчанськ: о 20:07 військові РФ вдарили по місту. Внаслідок обстрілу зайнявся будинок;
  • Лук'янці: з 12:45 РФ обстрілювала село з артилерії. Внаслідок влучань зруйнований будинок;
  • Чернещина: внаслідок артобстрілу близько 05:17 пошкоджені три житлові будинки та лінія електромереж.

Розмінування в Ізюмському районі: дані ОВА

19 березня у двох громадах Ізюмщини проводитимуть контрольовані підриви, розказав Суспільному директор обласного департаменту цивільного захисту Іван Сокол:

  • з 09:00 до 12:00 — у районі Залиману Савинської громади;
  • з 10:00 до 12:00 — у районі Нової Гусарівки Балаклійської громади;
  • з 10:30 до 11:30 — поблизу Щурівки Балаклійської громади.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 19 березня

На Куп'янському напрямку Сили оборони відбили три російських штурми в районі населеного пункту Синьківка Харківської області.

Трамвай №12 з 19 по 22 березня змінить маршрут через ремонт трамвайної колії на вул. Мироносицькій

Про це повідомила пресслужба міської ради.

Рух трамвай №12 змінить з 09:30 до 15:30, слідуватиме так:

  • розворотне коло "Південний вокзал" — вул. Євгена Котляра — вул. Велика Панасівська — пров. Лосівський — пров. Пискунівський — проїзд Рогатинський — вул. Клочківська — розворотне коло "Вул. Новгородська".

19 березня з 09:30 до 14:30 рух тролейбусів на бульварі Хмельницького зупинять

Це пов'язано з виконанням робіт з санітарної обрізки дерев, повідомили у пресслужбі міської ради.

У цей час тролейбуси курсуватимуть так:

  • №7: розворотне коло "Вул. 12 Квітня" — вул. 12 Квітня — просп. Олександрівський — вул. Садовопаркова — вул. Харківських Дивізій — просп. Героїв Харкова — ст. м. "Армійська" — просп. Героїв Харкова — розворотне коло "Вул. 12 Квітня".
  • №25: не курсує.

Погода на Харківщині 19 березня: дані гідрометцентру

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі невеликий дощ. Вдень дощ;
  • Вітер південно-східний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря в Харківській області: вночі 1-6° тепла, вдень 5-10° тепла;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 3-5° тепла, вдень 7-9° тепла.
На початок