Булінг через мову: в Одесі звільнили вчительку, яка насварила дитину за спілкування українською

Булінг через мову: в Одесі звільнили вчительку, яка насварила дитину за спілкування українською

Булінг через мову: в Одесі звільнили вчительку, яка насварила дитину за спілкування українською
. Фото: freepik.com

Учителька малювання Одеської гімназії №4 накричала на ученицю через спілкування українською мовою під час уроку. Адміністрація закладу вирішила звільнити викладачку, а про інцидент повідомили СБУ, розповіла Суспільному директорка департаменту освіти й науки міської ради Олена Буйневич.

Аудіозапис розмови вчительки та школярки оприлюднили на Youtube-каналі Одеського медіацентру. На записі можна почути, як вчителька сварить дитину, за те, що вона нібито не підготувалася до уроку та спілкувалася українською мовою. Також викладачка заявила, що в такий спосіб дівчинка "поставила себе вище за однокласників".

"Вона українською мовою (спілкується, – ред.), так вона зверху, а ми знизу? Вона вище за нас, виходить. Прийшла без нічого, альбом (для малювання, – ред.) не принесла, малюнки не принесла, а права качає вона. Мовою вона мені тут буде прикриватися. До чого тут мова? Мізки треба мати", – каже жіночий голос на записі.

Наприкінці розмови вчителька нібито спробувала "помиритися" з ученицею, зазначивши, що в неї вже шостий урок поспіль, а тому "голова йде обертом". Крім того вона неодноразово попросила дитину перестати плакати, оскільки не любить сліз, та обіцяла "не ставити двійку та нічого не писати в щоденнику". Зрештою освітянка заявила, що "пробачає" дитину та хоче "помиритися".

Директорка департаменту освіти й науки Одеської міської ради Олена Буйневич назвала вчинок вчительки "аморальним проступком" та розповіла Суспільному, що жінку планують негайно звільнити з посади.

На думку Буйневич, вчителька спілкувалася неприпустимим тоном", який завдав шкоди емоційному стану дитини. Такою поведінкою викладачка "грубо порушила" закони "Про загальну середню освіту" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

"Директор вирішив звільнити педагога за ч. 3 ст. 41Вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи. Кодексу законів про працю України. За вчинення аморального проступку, який несумісний з функціями виховання, які несе кожен учитель. Незалежно від того, який предмет він викладає. Я підтримую це рішення. Наразі очікується видання відповідного наказу (про звільнення – ред.)", – пояснила Буйневич.

Вона зазначила, що наразі адміністрація школи готує наказ про звільнення педагогині, а перед батьками дівчинки вже вибачилися. Буйневич також зауважила, що адміністрація навчального закладу звернулася до Служби безпеки України, аби правоохоронці дали правову оцінку діям вчительки.

Наразі Суспільне намагається отримати коментар вчительки та батьків дитини. Поки що викладачка не відповіла на повідомлення кореспондентів та не виходить на зв'язок.

ОНОВЛЕНО

Мати учениці 5-го класу Марія Мостовчук розповіла Суспільному, що першим про інцидент дізнався батько, який забирав дівчинку зі школи. Донька плакала і не хотіла розповідати, що сталося. Також дитина не хотіла повертатися до школи. Ввечері дівчинка увімкнула матері аудіозапис, який зробила під час уроку. Марія зв’язалася з класною керівницею доньки та надіслала їй аудіо.

Булінг через мову: в Одесі звільнили вчительку, яка насварила дитину за спілкування українською
Мати учениці 5-го класу Олесі Марія Мостовчук. Фото: Суспільне Одеса

За словами Марії, спочатку адміністрація навчального закладу пропонувала винести учительці догану.

"Я сказала, що хочу довести цей інцидент до логічного завершення і вважаю, що ця жінка не повинна працювати. Це загроза як для моєї дитини, так і для всіх дітей в школі, яких вона навчає. Завучка сказала, що вони з нею поговорять, і, ймовірно, це все ж буде сувора догана. Але через те, що у школі не вистачає вчителів, вони не знають, чи її точно звільнять", – пояснила жінка.

Після розмови з адміністрацією школи, Марія звернулася до журналістів та опублікувала допис у Facebook.

"Мені здається, що ця вчителька повинна за законом відповісти не тільки звільненням. Можливо, ми звернемося в поліцію і подамо на неї в суд. Адже, якщо я цього зараз не зроблю, то й інші батьки будуть йти на поступки. А у правовому полі захищати дітей через суд – справа дуже потрібна. І це буде символом для того, щоб діти знала свої права, а батьки – права своїх дітей", – розповіла Марія.

Суспільне Одеси готове надати право вчительці та батькам дівчинки озвучити свою позицію. Для цього рекомендуємо зв'язатися з редакцією у будь-який зручний спосіб.

Читайте також

На початок