За пів року роботи ченці-рятувальники на Волині двічі виїздили на гасіння пожеж

За пів року роботи ченці-рятувальники на Волині двічі виїздили на гасіння пожеж

Пів року на Волині діє добровільна пожежна команда, яку створили у Жидичинському старостинському окрузі, на базі Свято-Миколаївського чоловічого монастиря.

За цей час ченцям-рятувальникам доводилось двічі виїжджати на гасіння пожеж, розповів Суспільному Ігумен Сильвестр.

У команді пожежної дружини — семеро добровольців: четверо насельників монастиря та троє місцевих жителів. Створили її через віддаленість сіл Жидичинського старостинського округу від державних пожежних частин.

Учасники місцевої пожежної команди працюють на добровільних засадах. Раз у квартал рятувальники Державної служби надзвичайних ситуацій проводять з ними навчання.

"Від ДСНС було надано автомобіль і частково аварійно-рятувальне пожежне обладнання. Від міської ради була закуплена частина сучасного, додаткового обладнання, а також зобов’язано фінансувати дружину в паливно-мастильних матеріалах", — розповів керівник Луцького управління Державної служби надзвичайних ситуацій Волині Руслан Безека.

Пожежний автомобіль на якому їздять рятувальники-добровольці з Жидичинського монастиря
Пожежний автомобіль на якому їздять рятувальники-добровольці з Жидичинського монастиря. Фото: Суспільне Луцьк

Зазвичай на пожежу ченці-рятувальники виїжджають у складі чотирьох людей. "Ми маємо чим швидше переодягнутися і виїхати на місце пожежі, тим буде краще. Ми маємо захисні костюми, каски, установки, кисневі балони з масками", — говорить рятувальник-доброволець, ігумен Сильвестр.

Оснащення добровільної бригади у Жидичині
Оснащення добровільної бригади у Жидичині. Фото: Суспільне Луцьк

62-річний насельник Насельник — ченець, який постійно проживає в обителі, член монастирської братії.монастиря Ігор Химиця — водій рятувального авто, також виконує обов’язки диспетчера. З його слів, щодня звітує перед диспетчерською службою Головного управління ДСНСДСНС — Державна служба надзвичайних ситуацій про стан машини та членів команди.

Водій Ігор Химиця
Водій Ігор Химиця. Фото: Суспільне Луцьк

Зі слів керівника Луцького управління Державної служби надзвичайних ситуацій Волині Руслана Безеки, за 2023 рік на території Жидичинського старостинського кругу зареєстрували 12 пожеж, а на території Луцького району функціонує три добровільні пожежні команди. Їх залучають не лише до гасіння пожеж, а й вчать надавати першу медичну допомогу та як діяти в інших надзвичайних ситуаціях.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок