На Черкащині запорізькі козаки встановили хрест біля усипальниці Богдана Хмельницького

На Черкащині запорізькі козаки встановили хрест біля усипальниці Богдана Хмельницького

На Черкащині запорізькі козаки встановили хрест біля усипальниці Богдана Хмельницького
.

В церкві пророка Іллі у селі Суботів на Черкащині запорізькі козаки встановили точну копію хреста з Микитинської Січі, що виготовили власним коштом. Захід приурочили до 425-ї річниці з дня народження гетьмана України Богдана Хмельницького.

Ідея встановити новий хрест біля усипальниці Богдана Хмельницького - Іллінської церкви у Суботові - народилася у директора Національного заповідника «Хортиця» Максима Остапенка і співробітника музею Козака Мамая, коли вони побачили, що попередній дерев’яний хрест упав під впливом часу.

У селі Суботів на Черкащині встановлять новий хрест
У селі Суботів на Черкащині встановили новий хрест біля усипальниці Богдана Хмельницького.

Вартість виготовлення цього хреста - близько 50 тисяч гривень. Кошти на нього збирали козаки, фермери, державні діячі, науковці, представники Всеукраїнської федерації «Спас», викладачі запорізького Січового колегіуму, небайдужі громадяни з різних міст країни.

Виготовив хрест запорізький коваль Олександр Ткаліч. Каже, що за 20 років ковальської діяльності таку роботу виконував вперше: "Я б не сказав що це важко було, це нормально, робочий процес, тим більше такий виріб! Взявся за нього - чи вийшло, судити не мені. Працював десь з місяць. Мені дали ескізи, з Нікополя дали фотографії також ж хреста. Емоційно це."

Після освячення, хрест встановили на місці попереднього знаку. На честь встановлення хреста козаки салютували пострілом зі старовинної гармати. Опісля на гостей свята очікував показовий виступ запорізьких козаків, які продемонстрували бойове володіння традиційною зброєю.

На початок