"12 відер тільки скла ми вчора винесли". Ліквідація наслідків влучання "Шахедів" в будинку на Парковій у Сумах

"12 відер тільки скла ми вчора винесли". Ліквідація наслідків влучання "Шахедів" в будинку на Парковій у Сумах

У багатоповерхівці на Парковій у Сумах почали ліквідацію наслідків влучання російського безпілотника вночі 6 березня.

Юрій Шитка – один з тих, чиє житло було пошкоджене 6 березня, внаслідок влучання безпілотника у п'ятиповерхівку по вулиці Паркова. За словами чоловіка, в момент вибуху, він з родиною був вдома: "Я прокинувся, чую звук. Думаю, невже хтось дрелью серед ночі користується. А тоді цей звук наблизився і шарах – вікно вискакує і полум’я. Почала горіти гардина, вікна вилетіли, стіну пробив осколок. У шифанер влучило, телевізор розбило, лоджія вигоріла цілком. Перелякались, звісно, дуже. Я саме головою до стіни сплю, як я вцілів, не знаю. 12 відер тільки скла ми вчора винесли. 12 відер!!".

"Машинами вивозили. Викидали і холодильники і одежу. Я сама вдова, дуже тяжко. Я двох онуків виховую сама", – розповіла мешканка пошкодженого будинку Наталія Ващенко.

"12 відер тільки скла ми вчора винесли". Ліквідація наслідків влучання "Шахедів" в будинку на Парковій у Сумах
Фото: Суспільне Суми

Олександр Ворона розповів: у пошкодженій квартирі зараз ніхто не живе. Тут мешкали його син з невісткою, які наразі за кордоном. "Тут наробило шкоди. Повибивало вікна з рамами. Держава нам допомогла – ОСБ дали, плівку дали, брезент".

Гуманітарна місія “Проліска” надає будівельні матеріали, аби закрити пошкоджені вікна та двері. 10 тисяч 800 гривень на одну людину – таку допомогу надає мешканцям пошкодженого житла по вулиці Парковій французька гуманітарна організація "Актет", розповіла її представниця Вікторія Летюка. "Кошти можуть люди витрачати на свій розсуд на перші необхідні потреби. Окрім того, за цією локацією буде працювати "Шелдер", вони будуть допомагати людям коштами на ремонт. Сьогодні частину жителів будемо приймати, кого не встигнемо, наступного тижня будемо запрошувати за списками теж на реєстрацію. Все буде очно".

"12 відер тільки скла ми вчора винесли". Ліквідація наслідків влучання "Шахедів" в будинку на Парковій у Сумах
Фото: Суспільне Суми

З мешканцями пошкодженого будинку організували зустріч штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації у Сумській 21 школі. "Зараз ще не всі написали заяви, відповідно, будемо їх ще збирати і потрібно обов’язково приходити писати заяву, бо заява – це той документ, який необхідний. Комісійне обстеження, висновки надаються і ці акти людям будуть потрібні, щоб далі подаватися у всі відповідні інстанції. Від сьогодні працюють стаціонарні штаби у 9 школі по Харківській і у 21 школі по Парковій. Можна туди прийти і написати заяву, на підставі якої буде проведено обстеження комісійне пошкодженого майна", – розповів представник штабу з ліквідації наслідків атаки Станіслав Поляков.

За словами Станіслава Полякова, наразі 49 людей з пошкодженої п`ятиповерхівки по вулиці Паркова, звернулося за допомогою.

Обстріл Сум вночі 6 березня 2024 року

  • Вночі 6 березня близько 01:00 у Сумах було чутно вибух. Російські військові обстріляли місто безпілотниками типу "Шахед". Було три влучання, повідомляли в Сумській ОВА.
  • Травмовано семеро людей, серед них 10-річна дитина, повідомили в прокуратурі Сумщини. 40 пошкоджених автомобілів, 13 багатоповерхівок та 500 вікон.
  • Один із "Шахедів" влучив у двір між багатоповерхівками — у квартирах вибило скло у вікнах, також пошкоджено кілька автівок у дворі. Другий — також поблизу будинків містян. Пошкоджений дитячий садок. Третій безпілотник влучив у об’єкт критичної інфраструктури.
  • Сумчанам, які обслуговувалися в поліклініці на Парковій, можна звертатися в інші поліклініки міста, повідомили в міській адміністрації. Госпіталізацію в клінічній лікарні № 5 тимчасово призупинили через пошкодження котельні.
  • За інформацією Сумської міської військової адміністрації усього виявили пошкодження у 235 квартирах, двох лікарнях, школі та дитсадку внаслідок нічного обстрілу.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок