ШОАБ-0,5: що відомо про кулькові бомби, які росіяни застосували на Харківщині

ШОАБ-0,5: що відомо про кулькові бомби, які росіяни застосували на Харківщині

Ексклюзивно
шоаб-0,5
ШОАБ-0,5 на Куп'янщині. Фото: Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування/Facebook

Російські військові у Куп'янську застосували авіабомбу з ШОАБ-0,5 — кулькові уламкові авіаційні бомби масою близько пів кілограма.

Діаметр кулькових бомб — близько семи сантиметрів, розповів Суспільне Харків речник Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування Роман Кривцун.

"Сапери зустрілися з ними у Куп'янську на початку березня. Одна касетна авіабомба РБК-500 несе близько 565 штук кулькових бомб. Коли вони розлітаються, падають на землю, то близько 30% не детонує. Якщо їх переміщувати, нахиляти, то вона може розірватися, хоча сейсмічного датчика не має. Вони можуть бути на поверхні, трохи занурюватися в ґрунт. Сапери їх підривають на місці", — розповів Кривцун.

як працює сапер
Робота сапера. Фото: Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування/Facebook
ШОАБ-0,5 — це суббоєприпас, який складається з двох алюмінієвих напівкуль, скріплених обжимним кільцем. У нього вставлені приблизно 304 сталеві осколкові кульки. Коли кожен суббоєприпас вивільняється з контейнера, повітряний потік захоплює канавки, що обертають боєприпас, створюючи відцентрову силу, необхідну для активації детонатора всебічної дії. Удар зупиняє обертання, змушуючи бойок ініціювати детонатор. Оскільки детонатор міститься в центрі суббоєприпасу, він краще захищений від корозії, ніж зовнішні детонатори на інших суббоєприпасах, тобто він часто залишається вибухонебезпечним довше.

Такі бомби застосовуються для ураження піхоти, каже речник центру.

"Ця бомба — для ураження живої сили. Вона не проб'є броню танка, БТРа. Вирви від них діаметром близько 70 см, глибиною — близько 10 см. Вона впала на землю — розірвалася на безліч уламків, вражає піхоту. Я думаю, що така авіабомба була одна. Але я вже бачив інформацію, що такі бомби були й раніше", — говорить Роман Кривцун.

Сапери знешкодили одну з ШОАБ-0,5 на території приватного домоволодіння, зазначив речник.

"Авіабомбу, напевно, запускали в ліс, але в 30 метрах від лісу — приватні домоволодіння. Кулькові бомби залетіли в городи. Кулькові бомби уражають більшу площу. Так авіабомба падає в одну точку, з кульковими — вони розлітаються, можна більше людей поранити, вбити", — розказав Кривцун.

Росіяни використовували ШОАБ-0,5 в інших регіонах України, зокрема, на Сумщині.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок