Тернополяни виготовили окопні свічки для військових

Тернополяни виготовили окопні свічки для військових

Тернополяни виготовили окопні свічки для військових
. Фото: Ірина Терлюк

Тернополяни виготовили окопні свічки для військових. Для цього вони принесли матеріали, як робити свічки показали волонтери. Влаштували захід представники однієї з ресторацій міста і громадської організації "Міський центр турботи", розповів її директор Тимофій Слободниченко.

За його словами, вирішили робити окопні свічки, бо військові розповіли, що у цьому зараз є потреба.

Тимофій Слободниченко
Тимофій Слободниченко. Фото: Ірина Терлюк

"Ми поспілкувалися з нашими знайомими військовими, запитали про потреби і дізналися, що потрібні окопні свічки. Разом з нашими друзями — представниками ресторації, керівник якої постійно їздить на схід до бійців, влаштували цей захід. Ми запросили людей, які можуть принести матеріали для виготовлення окопних свічок і долучитися до самого процесу виготовлення", — каже Тимофій Слободниченко.

Один з волонтерів розбиває парафін для того, щоб потім його розтопити на вогні
Один з волонтерів розбиває парафін для того, щоб потім його розтопити на вогні. Фото: Ірина Терлюк

Волонтери розтоплюють парафін
Волонтери розтоплюють парафін. Фото: Ірина Терлюк

Виготовила понад десяток свічок тернополянка Юлія Грицишин.

"Про подію "Свічки і балачки", яку організувала ГО "Міський центр турботи", я дізналася від подруги і вирішила долучитися, адже допомагати зараз нашим захисникам є надзвичайно важливо. Як виготовляти свічку мене та інших учасників навчила волонтерка Настя. Процес простий: смужки картону скручуємо в чисту бляшану банку з-під консервів, вставляємо картонні гніти й заливаємо воском. Я вдячна організаторам за добру справу і новий здобутий досвід".

Юлія Грицишин
Юлія Грицишин. Фото: Ірина Терлюк

Окопні свічки для військових, виготовлені тернополянами
Окопні свічки для військових, виготовлені тернополянами. Фото: Ірина Терлюк

Також свічки виготовляла Мар’яна Тесля.

"Я вперше робила такі свічки. Ми з подругами дізналися про цю подію і вирішили прийти. Почали миття банок, бо багато з них були з етикетками і потрібно було їх очищати. Треба, щоб банки були без порваних країв. Потім приступили до виготовлення свічок: різали картон і наповнювали ним банки".

Мар’яна Тесля
Мар’яна Тесля. Фото: Ірина Терлюк

Волонтерка громадської організації "Міський центр турботи" Анастасія Дишкант заливала парафіном банки, наповнені картоном.

Анастасія Дишкант розтоплює парафін
Анастасія Дишкант розтоплює парафін. Фото: Ірина Терлюк

"Я багато читала про виготовлення окопних свічок, запитувала знайомих, які це раніше робили і вони дали мені чимало порад. Банки повинні бути не високі, висота має бути більшою, ніж ширина. Їх можна заливати воском і парафіном, але важливо, щоб парафі був чистий, харчовий, тоді він під час горіння не шкодить здоров’ю. Я розігріваю парафін у чайнику, важливо не доводити до кипіння. Заливаю його трьома шарами у банки з картоном, щоб картон встиг просочитися парафіном", — розповіла волонтерка.

Анастасія Дишкант розливає парафін у банки з картоном
Анастасія Дишкант розливає парафін у банки з картоном. Фото: Ірина Терлюк

Анастасія каже, окопні свічки військові використовують для обігріву і для приготування їжі. Загалом така свічка горить приблизно три години.

Волонтери чистять банки
Волонтери чистять банки. фото: Ірина Терлюк

Тимофій Слободниченко каже, надалі волонтери громадської організації "Міський центр турботи" будуть організовувати схожі заходи.

Тернополяни виготовили окопні свічки
Тернополяни виготовили окопні свічки. фото: Ірина Терлюк

"Ми почали реалізовувати волонтерські ініціативи з липня 2022 року, через пів року зареєстрували громадську організацію, щоб з допомогою партнерів допомагати переселенцям. Так ми їх підтримуємо понад рік, займаємося з дітьми і молоддю. У другу річницю повномасштабної війни робили окопні свічки, а далі щось інше. Окопні свічки потрібні взимку, а влітку будуть інші потреби. Якщо бійці скажуть, що треба дрони — ми зберемо кошти, якщо скажуть, що їхнім дітям потрібно організувати табір — ми це зробимо".

Тернополяни виготовили окопні свічки
Тернополяни виготовили окопні свічки. фото: Ірина Терлюк

На початок