Катери, підводна зброя, боєприпаси: Швеція оголосила про найбільший пакет допомоги для України

Катери, підводна зброя, боєприпаси: Швеція оголосила про найбільший пакет допомоги для України

Швеція
. Прапор Швеції на будівлі Ригсдагу у Стокгольмі, ілюстративне фото: Getty Images

Уряд Швеції оголосив 15-й та найбільший пакет безпекової допомоги для України вартістю 7,1 мільярда шведських крон (близько 680 мільйонів доларів США).

Про це повідомляє шведський суспільний мовник STV.

До пакета увійдуть зокрема катери Combat Boat 90, підводна зброя, артилерійські боєприпаси, переносні зенітно-ракетні комплекси Robot 70, протитанкові роботи, гранатомети, ручні гранати та медичні транспортні засоби.

Пакет підтримки також включає один мільярд крон, який дозволить Україні замовити нові бойові машини піхоти CV90.

Як пише Folkbladet, до пакета входять артилерійські боєприпаси, сумісні з системою Archer, відправленою Швецією раніше. Крім того, Robot 70 — система протиповітряної оборони, яка вже стоїть на озброєнні України.

Сюди також входять протитанкові ракети, гранатомети Carl Gustaf і солдатське спорядження, таке як ручні гранати, медичне обладнання та медичні автомобілі.

За словами міністра оборони Пола Йонсона, в інтересах Швеції також допомогти Україні захиститися від Росії.

"Причина, чому ми продовжуємо підтримувати Україну, зрештою, полягає в людяності та порядності. Росія почала незаконну, неспровоковану війну. Через підтримку України ми також інвестуємо у власну безпеку. Якби Росія виграла цю жахливу війну, ми мали б значно більші проблеми безпеки, ніж сьогодні", — сказав міністр.

7 лютого Швеція ухвалила рішення про виділення 26,4 мільйона євро на підтримку проєктів енергоефективності в Україні.

Також повідомлялось, що оборонно-промисловий комплекс Швеції збільшить виробництво артилерійських боєприпасів для України.

На початок