Інфраструктура Тернополя: проблеми велосипедистів та маломобільних людей

Інфраструктура Тернополя: проблеми велосипедистів та маломобільних людей

Голова громадської організації "Безбар'єрний Тернопіль" Тарас Хоміцький каже, що у Тернополі немає умов для безпечного пересування велосипедистів та маломобільних людей. Чоловік опублікував пост у соцмережі про те, що нещодавно біля доріжки, якою їздять велосипедисти та люди на кріслах колісних, розмістили сітілайти.

Тарас Хоміцький зробив світлини, які розмістив у соцмережі, на Привокзальному майдані.

"Сітілайт стояв поперек велодоріжки і це ускладнювало рух. Їдеш і сітілайт на рівні голови, доводилося їхати по пішохідній частині. За кілька днів сітілайти повернули в бік, тільки залишилися деякі сліди на велодоріжці, це нерівне покриття".

Тернополянин Тарас Хоміцький
Тарас Хоміцький. Фото: Суспільне Тернопіль

Тернополянин Віталій Бєлявський щодня на роботу їздить велосипедом.

"Стараюся їздити, там де є можливість по дорозі, а там, де нема можливості, де багато машин, небезпечно, то переходжу на тротуар, бо нема велодоріжок, щоб доїхати, наприклад, з БАМу до центру. Біля "Текстильника", то є трошечки велодоріжки, буквально 50 метрів, а далі доріжки немає і приходиться їхати по тротуарі".

велосипедист Віталій Бєлявський
Тернополянин Віталій Бєлявський. Фото: Суспільне Тернопіль

Роман Крих — велосипедист з майже 50-річним стажем. Чоловік розповідає, відсутність велодоріжок призводить до нещасних випадків.

"Я особисто бачив смерть двох велосипедистів на дорозі. Дороги непристосовані, забиті машинами, вузенькі. А ще, враховуючи, оті плотики, які сильно заважають велосипедистам, бо за них зачіпається руль, якщо машина притискає. В основному сигналять, притискають до краю траси, до краю дороги".

тернополянин Роман Крих
Велосипедист Роман Крих. Фото: Суспільне Тернопіль

Інспекторка патрульної поліції Ольга Пелих каже, що дорожньо-транспортні пригоди за участі велосипедистів стаються через недотримання ними правил дорожнього руху. За її словами, минулого року двоє велосипедистів загинули і 17 були травмовані.

"Для того, щоб були безпечними поїздки, слід дотримуватися простих правил безпеки. В першу чергу, велосипедисти повинні рухатися по велодоріжках, а у разі їх відсутності — по крайній правій смузі в один ряд. Також перед поїздкою треба переконатися, щоб були справні гальма, чи є звуковий сигнал, а також велосипед повинен мати світловідбивні елементи. Потрібно одягатися у світлий одяг, кольоровий, щоб бути помітним на дорозі".

Інспекторка поліції Ольга Пелих
Інспекторка патрульної поліції Ольга Пелих. Фото: Суспільне Тернопіль

Дванадцятирічний Юстин Пестрак живе на Новому світі. Хлопець розповідає, щодня їздить велосипедом до школи.

"Їжджу по тротуарах, деколи виїжджаю на дорогу, буває страшно, бо машини близько їздять і дуже швидко".

велосипедист Юстин Пестрак
Тернополянин Юстин Пестрак. Фото: Суспільне Тернопіль

Мати Юстина Ірина Кухта каже, переживає за сина, який їздить велосипедом по місту.

"Страшно, бо там, де він їде, немає жодної велодоріжки. В нашому місті чомусь велодоріжки в основному в парках, в місцях відпочинку і, фактично, все".

Начальник міського управління ЖКГ Олег Соколовський говорить, що програма розвитку велосипедної інфраструктури була розроблена на 2021-2024 роки.

"Ця програма мала діяти включно до 2024 року. Вона передбачала розробку веломаршрутів "Східний масив – Сонячний масив", "Центр – Дружба", "Центр – Новий світ". Були передбачені, які саме вулиці, де розмітка, де треба міняти саму проїзну частину, десь є завужені тротуари, треба розширяти, знижувати. Роботи дуже багато. Також в цій програмі було передбачено велопарковки по всьому місту. Війна поламала всі наші плани. На даний час капітальні роботи не проводяться".

Начальник управління ЖКГ Олег Соколовський
Начальник міського управління ЖКГ Олег Соколовський. Фото: Суспільне Тернопіль

Петро Пановик — член громадської групи при Тернопільській міській раді, яка здійснює громадський контроль за виконанням робіт на об'єктах благоустрою. Чоловік розповів, які є проблеми у велоінфраструктурі Тернополя.

"У веломережі в Тернополі є дві проблеми, перша — це незв'язаність веломережі. Є велодоріжки в різних мікрорайонах, але вони ніяк не пов'язані між собою. І друга проблема – це орієнтація на капітальні ремонти. А зараз, під час війни, гроші на капітальні ремонти не виділяються і тому велоструктура не розвивається. Що мені хотілося б запропонувати, це некапітальний підхід, який можна реалізувати створенням велосмуг розміткою. Це б дозволило створити додаткові велошляхи дешево і не витрачаючи бюджетні кошти".

тернополянин Петро Пановик
Петро Пановик. Фото: Суспільне Тернопіль

На початок