На Одещині формують бригади для відстрілу тварин: яка думка екологів

На Одещині формують бригади для відстрілу тварин: яка думка екологів

В Одеській області формують бригади для відстрілу диких тварин. Це пов'язано зі збільшенням чисельності тварин, хворих на сказ.

Про таке 16 лютого повідомили на сторінці у Facebook Одеської ОВА.

Там зазначили, що станом на 16 лютого Держпродспоживслужбою в області виявлено 23 заражені лисиці та 13 шакалів. Втім, у повідомленні не вказали цифри заражених тварин за попередні роки, щоб зрозуміти динаміку та масштаб.

Перелік людей, що увійдуть у бригади та будуть відстрілювати тварин, мають визначити керівники мисливських угідь, зазначили у пресслужбі обладміністрації.

"Після знешкодження заражених та коригування чисельності тварин будуть вжиті заходи щодо їх вакцинування на території області", — додали в ОВА.

Рішення щодо відстрілу тварин — це спільний наказ Одеської ОВА та Оперативного угруповання військ "Дунай", йдеться у повідомленні.

Думка екологів про відстріл диких тварин на Одещині

Доктор біологічних наук та начальник науково-дослідного відділу нацпарку Іван Русєв у коментарі Суспільному розповів, що наразі немає точних результатів лабораторних досліджень з різних регіонів області, які б підтвердили загрозу.

"Є цивілізовані країни, де давно розв'язали цю проблему, а є пострадянська система, де під прапором сказу йде знищення дикої природи. Існує думка певних людей, що зʼявилось багато лисиць, але це не науковий підхід. Неможливо вбивати тварин, якщо якась бабка десь на ринку сказала, що зʼявились лисиці. Це маніпуляція з боку наявних лабораторних даних ветеринарної служби й даних обліку чисельності цих тварин, які є носіями", — зазначив еколог Іван Русєв.

В.о. директора НПП "Тузлівські лимани" Ірина Вихристюк розповіла, що для неї цей наказ є 100% аферою мисливців.

"Цей наказ поширюється у першу чергу для того, щоб задовольнити забаганки мисливців. Зокрема, серед них люди, які мають бронь — судді, прокурори, колишні голови", — зазначила Ірина.

За її словами, найчастіше люди заражаються сказом від домашніх улюбленців — котів та собак, потім від свійської худоби, і далі вже від диких тварин. На її думку, в Україні треба навести лад у системі утримання домашніх тварин.

Голова ГО "Зелений лист", еколог Владислав Балінський розповів, що, на його думку, цим наказом хочуть відвернути увагу громадськості від програми з охорони навколишнього середовища Одещини на 2024-2028 роки:

"Це дуже важливий стратегічний документ, який надає можливість можновладцям красти гроші. Наприклад, у цій програмі виділяють гроші на ремонт дамби Хаджибейського лиману, яку ремонтують з 2005 року".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок