Австралія виділила понад 32 млн доларів на підтримку оборони України

Австралія виділила понад 32 млн доларів на підтримку оборони України

Австралія виділила понад 32 млн доларів на підтримку оборони України
. Міст Сідней-Харбор-Брідж, Сідней, Австралія. Ілюстративне фото: АР

Уряд Австралії напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну надасть грант у розмірі 50 мільйонів австралійських доларів (32,4 млн доларів США) Міжнародному фонду для України, який перебуває під управлінням Міністерства оборони Великої Британії. Йдеться про закупівлю пріоритетних військових засобів для України.

Про це повідомляється на сайті уряду Австралії.

Міжнародний фонд для України використовує внески міжнародних партнерів для закупівлі пріоритетного військового обладнання для України та забезпечення безперервного постачання військової підтримки — летальної та нелетальної — до 2024 року і далі.

Як відзначили в австралійському уряді, Австралія залишається непохитною у своєму прагненні підтримувати Україну та українців, які захищають свій народ, свою територію та суверенітет. Оголошений 15 лютого внесок збільшить загальний обсяг підтримки України з боку Австралії до приблизно 960 млн австралійських доларів, включно з 780 млн австралійських доларів на допомогу Збройним Силам України.

Також повідомляється, що на додачу до матеріальної та фінансової підтримки Австралії, Сили оборони Австралії продовжують робити важливий внесок у багатонаціональні зусилля на підтримку України в рамках операції Kudu. Австралійський персонал продовжує тренувати українських солдатів в рамках тривалої і розширеної місії у Великій Британії.

Крім того, австралійський літак E-7A Wedgetail також надає свої унікальні можливості в Німеччині, щоб допомогти захистити міжнародні ворота для військової та гуманітарної допомоги в Україну.

Наголошується, що Австралія знову закликає Росію негайно вивести війська з території України, а Білорусь — припинити підтримку безглуздої війни Росії.

"Австралія залишається непохитною в підтримці України в її захисті від незаконного та аморального вторгнення Росії. Ми разом з Україною, підтримуємо її мужній народ, а також захищаємо фундаментальний принцип — право кожної суверенної нації бути захищеною у власних кордонах і визначати власне майбутнє", — заявив прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе .

Як відзначив віце-прем'єр-міністр Річард Марлз, майже через два роки після незаконного та аморального вторгнення Росії Австралія продовжує підтримувати Україну та міжнародних партнерів, щоб дозволити Україні закінчити цю війну на її власних умовах.

"Цей внесок до Міжнародного фонду для України допоможе Україні закупити обладнання, якого вона потребує в пріоритетному порядку, щоб забезпечити ефект на полі бою в реальному часі", — сказав Марлз.

Зеленський подякував Автралії за підтримку

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії та її прем'єр-міністру за внесок розміром 32,4 млн доларів США на зміцнення обороноздатності України через Міжнародний фонд для України, який адмініструється міністерством оборони Великої Британії.

За словами Зеленського, Австралія демонструє відданість захисту свободи, життя та міжнародного порядку, саме таку, яку мають демонструвати всі вільні нації на всіх континентах.

“Наші країни географічно віддалені, але спільні цінності демократії, прав людини й верховенства права звʼязують нас. Ми ніколи не забудемо Австралію та її підтримку”, — написав Зеленський у соцмережі Х (колишній Твіттер).

25 жовтня 2023 року уряд Австралії за підтримки місцевої оборонної промисловості надав пакет військової допомоги Україні на суму 20 мільйонів австралійських доларів (приблизно понад 12,7 мільйона доларів США).

На початок