Російські війська завдали ракетного удару по Україні: що відомо

Російські війська завдали ракетного удару по Україні: що відомо

Ракетна атака, Львів
Наслідки ракетного удару по Львову, 15 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Львів

Вранці 15 лютого Росія здійснила чергову ракетну атаку по території України. Вибухи пролунали у Львові, Дніпрі, на Київщині, Полтавщині, Запоріжжі, Миколаївщині й Хмельниччині. У низці областей є травмовані, пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури.

О 4:36 Повітряні сили попередили про активність російської стратегічної авіації. Згодом стало відомо, що бомбардувальники Ту-95МС здійснили пуски крилатих ракет.

Випущені ракети маневрували, постійно змінюючи курс. Також моніторингові Telegram-канали повідомляли про пуск крилатих ракет з Криму — ймовірно, "Калібрів".

О 06:24 в командуванні Повітряних сил ЗСУ повідомили, що ракети прямують курсом на Львівщину. Після цього у Львові пролунало кілька вибухів.

Унаслідок російської атаки у місті є влучання в об'єкт інфраструктури, також пошкоджені житлові будинки, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий. За його інформацією, загалом на Львівщину летіло понад 10 ракет. Частину з них вдалося збити силам ППО.

"Маємо одне попадання у об’єкт інфраструктури. Вибуховою хвилею вибило вікна у житлових будинках на вулиці Науковій, також зачепило школу", — повідомив Садовий.

За його словами, на місці події працюють оперативні служби. Вулиці Наукова перекрита для руху транспорту.

Під час атаки дістали травми чоловік та жінка, які живуть в будинках на Науковій, їм надали допомогу на місці. У них різані рани, повідомив начальник ОВА Максим Козицький. Окрім того, госпіталізували чоловіка з гематомою надбрівної ділянки. Він — також мешканець одного з будинків, які пошкоджені вибуховою хвилею.

Андрій Садовий уточнив, що під час ранкового удару РФ по Львову пошкоджені дві школи та садочок. Вибито понад 400 вікон. Загалом вибуховою хвилею пошкоджені 18 житлових будинків.

Начальник ОВА додав, що на місці влучання зайнялася пожежа. У 16 житлових будинках на Науковій вибуховою хвилею вибило частину вікон, пошкоджені машини, які були припарковані поруч.

Згодом стало відомо, що через російську атаку пошкоджені об'єкти обленерго. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства енергетики України.

За даними Міненерго, обстріл не мав критичного впливу на роботу енергооб’єктів, але у Львові зафіксували влучання в об'єкт інфраструктури.

"Однак внаслідок удару у Львові суттєво пошкоджено кілька об’єктів оператора системи розподілу, зокрема трансформаторну підстанцію. Знеструмлено об’єкт інфраструктури", — йдеться у повідомленні.

У Запорізькій області очільник ЗОВА Іван Федоров повідомив про влучання трьох ракет.

"Ми бачимо влучання трьох ракет. Здебільшого обстрілювалася промзона, декілька ракет пошкодили будівлі, одна ракета просто впала в зелену зону", — зазначив посадовець в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За його словами, через ранкову атаку поранено шестеро людей — чотири чоловіки та дві жінки. Двоє людей відмовились від госпіталізації, чотири — доставлені до медзакладів. Стан трьох поранених лікарі оцінюють як середньої тяжкості. Одна з жінок перебуває у тяжкому стані.

Також Федоров заявив про влучання по обʼєкту інфраструктури Запоріжжя. Відомо, що пошкоджень зазнали багатоквартирні будинки, заклад освіти та приміщення об'єкта торгівлі (вибито вікна, пошкоджено покрівлі), повідомив секретар міського голови Анатолій Куртєв.

На Хмельниччині внаслідок ударів пошкоджені цивільні об’єкти, повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. У коментарі Суспільному він повідомив, що внаслідок атаки травмовані двоє людей. Вони перебувають у стані середньої тяжкості.

За словами посадовця, на місці працюють усі відповідні служби.

Пізніше Тюрін розповів, що через атаку в Хмельницькій області пошкоджені об'єкти інфраструктури та приватні домівки. Кількість та масштаби руйнувань наразі встановлюються. За словами посадовця, внаслідок падіння уламків збитої ракети загорівся приватний будинок.

Як повідомила кореспондентка Суспільне Хмельницький, ще в одному будинку частково зруйнована стіна. Наразі господарі ліквідовують наслідки.

Російська ракетна атака на Хмельницьку область
Наслідки російської атаки на Хмельниччині, 15 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Хмельницький

У Дніпрі низка вибухів пролунала після 6 години ранку. Керівник обласної військової адміністрації Сергій Лисак заявив, що на Дніпропетровщині спрацювала система ППО. За його словами, російські війська атакували обʼєкти цивільної інфраструктури.

Згодом посадовець поінформував, що вранці 15 лютого ППО збила над Дніпропетровщиною дві ракети. Є влучання у Дніпровському районі.

Пошкоджено об'єкт інфраструктури, загиблих і поранених немає, повідомив Лисак.

Мешканці Київської області також чули вибухи під час повітряної тривоги. Унаслідок атаки влучань в об'єкти критичної інфраструктури не зафіксовано, однак пошкоджені кілька житлових будинків. Попередньо, люди не постраждали, повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

За його словами, станом на 8:00 падіння уламків російських ракет зафіксували у двох населених пунктах одного з районів області. Є дані про пошкодження 7 приватних будинків, кількох господарських споруд та автомобіля. У будинках вибиті вікна, пошкоджені фасади та дахи.

"Обласна адміністрація спільно з громадами надасть всю необхідну допомогу мешканцям пошкоджених осель", — зазначив Руслан Кравченко.

Через падіння уламків російських ракет пошкоджені п'ять приватних будинків на території Бучанської громади, повідомив у Telegram міський голова Бучі Анатолій Федорук. За його словами, місцева комісія терміново обстежить пошкоджені домогосподарства, щоб зафіксувати руйнування.

Звуки вибухів лунали і в Києві, однак у КМВА повідомили, що руйнувань і жертв у місті немає — сили ППО знищили всі повітряні цілі на підступах до столиці.

У Полтавській області армія РФ влучила у складське приміщення у Миргородському районі. Там виникла пожежа на площі 100 квадратних метрів, повідомив на своєму Telegram-каналі начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

За його інформацією, загиблих або травмованих унаслідок влучання немає.

Під час російської атаки на Івано-Франківщині сили протиповітряної оборони збили ракету. Через падіння уламків сталася пожежа даху господарської будівлі в Івано-Франківському районі, повідомила у Facebook голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

"Під час ранкової тривоги наші захисники неба збили ворожу ціль на території області. Внаслідок падіння уламків відбулося незначне загоряння покрівель господарських будівель", — написала вона.

Займання сталося в Івано-Франківському районі, повідомили на Facebook-сторінці Держслужби з надзвичайних ситуацій в області.

У Повітряних силах повідомили, що під час ранкової атаки протиповітряна оборона знищила 13 із 26 ракет різних типів, випущених російськими військами. Серед них — 8 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, 1 балістична ракета "Іскандер-М"/KN-23, 2 крилаті ракети "Калібр", а також 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Новина доповнюється

На початок