Цитрусовий сад вдома: у Запоріжжі жінка вирощує лимони та апельсини, а паростки дерев продає за донати

Цитрусовий сад вдома: у Запоріжжі жінка вирощує лимони та апельсини, а паростки дерев продає за донати

Тетяна Кузьмук із Запоріжжя вирощує для себе лимони та апельсини, паростки ж рослин продає за донати. У такий спосіб їй вдалося зібрати близько 200 тисяч гривень для бригади знайомого військового.

Як стигнуть цитрусові в теплиці Тетяни Кузьмук — бачили журналісти Суспільного.

Тетяна Кузьмук почала вирощувати цитрусові майже 14 років тому. Спочатку ця справа була як хобі, нині жінка не уявляє життя без своїх лимонів та апельсинів. Каже: вони смачніші, ніж імпортні:

"Дома, звісно, краще. Рослини ж дарують вам позитивну енергетику, а плоди найсмачніші6: не оброблені ні парафіном, ні віском, ні газами. Вони – повна біологічна стиглість. Вони трошки дорожче, ніж в магазині, але смакові якості перевершують".

Нині в зимовому саду Тетяни Кузьмук на 80 метрах квадратних стигнуть майже 30 сортів лимонів та апельсинів. Серед них є навіть рожевий лимон:

"Рожевий лимон – це сорт Pink Eureka, у нього пістряве листя. Він дуже ефектний. Поки плоди зелені, вони наче маленькі кавунчики, коли він дозріває, у розрізі стає рожевий. На смак він також кислий, дуже ароматний —унікальний сорт".
Рожевий лимон сорт Pink Eureka, цитрусові дерева у себе вдома
Рожевий лимон у розрізі, який росте у зимовій теплиці запоріжанки Тетяни Кузьмук. Фото: Суспільне Запоріжжя

Вирощування апельсинів та лимонів не лише дозволяє Тетяні не купувати цитрусові, а й морально відпочити. Жінка каже, що район міста, в якому вона мешкає, доволі часто потрапляє під обстріли армії РФ:

"Це постійні струси. Хлопає полікарбонат. Минулу зиму взагалі було складно, бо зі світлом були проблеми, але в нас є генератор. Тобто дорого було по бензину, але впоралися. Якщо якийсь негатив трапився, приходиш, працюєш, мозок перезавантажується й покращується настрій".
Тетяна Кузьмук, запоріжанка яка вирощує лимони та апельсини, цитрусові на підвіконні як виростити
Тетяна Кузьмук, запоріжанка яка вирощує лимони та апельсини. Фото: Суспільне Запоріжжя

Виростити лимони та апельсини може кожен навіть вдома на балконі у звичайному горщику, каже Тетяна. Головне, аби було достатньо світла:

" Якщо ви ціленаправлено збираєтеся вирощувати, то треба купити або маленьку, або череночок і вкорінювати. Якщо з череночка, то це на другий рік, на третій рік вже можна отримувати перші свої плоди, якщо ви добре за ним доглядаєте: не заливаєте, на засушуєте, то рослинка розвивається добре".
"Вони – повна біологічна стиглість": запоріжанка вирощує у себе вдома 30 сортів лимонів та апельсинів
Як квітнуть цитрусові у зимовій теплиці Тетяни Кузьмук. Фото: Суспільне Запоріжжя

Цитрусові дерева квітнуть у лютому-березні, а вже за 9 місяців можна збирати врожай, розповідає Тетяна:

"Якщо це вже великий кущик, то він до 20 плодів може дати. Ну, це якщо в горщику, на балконі, на підвіконні".
Цитрусові дерева у зимовій теплиці, як виростити лимони на підвіконні, як доглядати за цитрусовими
Цитрусові дерева у зимовій теплиці Тетяни Кузьмук. Фото: Суспільне Запоріжжя

За 14 років роботи із цитрусовими Тетяна дізналася чимало цікавих моментів. Наприклад, каже, якщо зірвали недозрілі плоди, їх треба просто покласти поруч із яблуками, так вони швидше достигнуть:

"Яблука виділяють етилен і тоді плоди дуже добре достигають. Так дуже добре до прикладу класти авокадо або манго. Якщо ви купуєте в магазині ще тверді та зелені, кладете поруч із яблучком, і вони тоді достигають швидше".
Як виростити апельсин у себе вдома, догляд за цитрусовими деревами, зимова теплиця для цитрусових, апельсин
Плоди з цитрусових дерев запоріжанки Тетяни Кузьмук. Фото: Суспільне Запоріжжя

Тетяна каже, що вирощує цитрусові для себе й не має на меті відкривати бізнес. Щоправда, продавала паростки дерев, але щоб допомогти бригаді знайомого військового — зібрала близько 200 тисяч гривень.

Раніше Суспільне розповідало, що в оранжереї запоріжанки Тетяни Кузьмук розквітла срібляста акація, відома в народі як мімоза. Це екзотичне декоративне дерево, яке росте у субтропічному кліматі.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок