Приватні будинки і таунхауси в кредит: які умови змінилися в "єОселі"

Приватні будинки і таунхауси в кредит: які умови змінилися в "єОселі"

На Черкащині від початку дії програми іпотечного кредитування "єОселя" видали 154 кредити. У січні 2024-го набули чинності нові умови кредитування.

Що змінилось — Суспільному розповів заступник директора за обласної дирекції одного з банків-партнерів Олег Янголь.

Програма запрацювала в жовтні 2022 року. Відтоді кредит на купівлю квартири під 7% та 3% для пільгових категорій отримали понад сім тисяч українців, зазначив пан Олег.

Черкащани зможуть купити в кредит приватні будинки і таунхауси
Фото: Суспільне Черкаси

"30 січня 2024 року набули чинності зміни до програми. Відтепер позичальники зможуть придбати окрім квартир, не старших десяти років, ще й будинки та таунхауси, не старші за три роки. Вимоги до таунхаусів і до приватних будинків аналогічні квартирам. Більшість таунхаусів мало чим відрізняються від квартир, оскільки в них немає землі у власності, там земля в оренді", — пояснив він.

Черкащани зможуть купити в кредит приватні будинки і таунхауси
Фото: Суспільне Черкаси

Вимоги до площі в таунхаусів дещо інакші, ніж до квартир, додав він:

"Для квартири нормативна площа це 52 квадратних метри, а для таунхаусу — 61".

У 2023 році придбала квартиру за програмою іпотечного кредитування "єОселя" медикиня Вікторія Каратнюк. Нещодавно вона з чоловіком закінчила ремонт:

"Тепер у нас вітальня разом із кухнею. Була стіна, ми її прибрали, зробили все разом. Ще плануємо поставити розсувні двері. Там, де мав бути балкон, ми вирішили зробити ще мінікімнатку. Ми з чоловіком разом усе робили, удвох придумали і дизайн, підібрали кольори. Все було під замовлення".

За програмою "єОселя" можна буде купити в кредит приватні будинки і таунхауси
Фото: Суспільне Черкаси

Про власне житло пані Вікторія мріяла давно. Тому коли дізналась, що може отримати кредит, довго не вагалась:

"Ми жили на орендованій квартирі. Якось увечері прийшов чоловік і розповів про цю державну програму. Тоді вся моя зарплата медика йшла, щоб оплатити оренду квартири та комунальні послуги".

Омріяну квартиру знайшли – дві кімнати на шістдесяти трьох квадратних метрах:

"У Черкасах багато новобудов. Ми їздили по різних районах, розглядали, а коли до цього будинку під’їхали, я сказала, що хочу тільки тут".

За програмою "єОселя" можна буде купити в кредит приватні будинки і таунхауси
Фото: Суспільне Черкаси

Обрати житло, яке б відповідало умовам програми, не просто, але державне кредитування вважається найбезпечнішим як для покупців, так і для власників оселі, пояснила керівниця агентства нерухомості Ірина Чекмарьова.

"Плюсів більше ніж мінусів Для покупців це тільки плюси, а для продавців єдиним мінусом є те, що вони отримують кошти в гривнях на рахунок і не можуть їх зняти одразу, тому що наразі діють обмеження по зняттю готівки і її можна знімати не більше ста тисяч гривень на добу", – зазначила вона.

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

На початок