Ердоган заявив, що Єрусалим – це турецьке місто

Ердоган заявив, що Єрусалим – це турецьке місто

Ердоган заявив, що Єрусалим – це турецьке місто
. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Фото: AP

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив що Єрусалим належить Туреччині, маючи на увазі контроль Османської імперії над містом з 1516 по 1917 рік. Про це Ердоган сказав турецьким законодавцям під час промови, повідомляє The Times Of Israel.

"У цьому місті, яке нам довелося покинути в сльозах під час Першої світової війни, до цих пір можна зустріти сліди османського опору. Отже, Єрусалим - це наше місто, місто від нас", - сказав Ердоган.

Він відзначив, що Аль-Акса і Купол Скелі в Єрусалимі - символічні мечеті "нашої віри".

Повідомляється, що під час тривалої промови на відкритті нової законодавчої сесії турецького парламенту Ердоган кілька хвилин скаржився на долю Єрусалима та "тяжке становище палестинців".

"Питання Єрусалима для нас – не звичайна геополітична проблема. Перш за все, нинішній зовнішній вигляд Старого міста, який є серцем Єрусалиму, був побудований Сулейманом Пишним, з його стінами, базаром і безліччю будівель. Наші предки століттями виявляли повагу, високо цінували це місто", – заявив президент.

Палестинський народ жив в Єрусалимі "тисячі років", але був окупований, і його права були порушені, продовжив турецький лідер. Далі він поклявся "приділяти пильну увагу" палестинському питанню.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю відмовилось коментувати виступ Ердогана.

Що відомо

  • Османська імперія контролювала Єрусалим з 1516 по 1917 рр. Сучасна Туреччина, держава-спадкоємиця імперії, давно підкреслювала стійкий зв’язок зі святим містом, регулярно засуджуючи зусилля Ізраїлю "іудаїзувати" його та визнання адміністрацією Трампа в грудні 2017 року Єрусалима столицею Ізраїлю.
  • 6 грудня 2017 року Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і доручив перенести туди американське посольство з Тель-Авіва.
  • Рішення розлютило палестинців і їхніх арабських союзників, а також викликало різку критику й на Заході. Президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас тоді заявив, що цей крок поклав край ролі США як миротворця на Близькому Сході.
  • У 2017 році Ердоган заявляв, що Ізраїль і Сполучені Штати є єдиними країнами, які говорять про Єрусалим як столицю Ізраїлю. "Єрусалим є духовним центром трьох великих монотеїстичних релігій", – заявляв Ердоган.
  • Статус Єрусалима є болючим питанням для всіх сторін близькосхідного конфлікту. Зокрема, палестинці вважають, що Східний Єрусалим має бути столицею їхньої майбутньої держави.

На початок