Молдова більш ніж на 80% приєдналась до санкцій ЄС проти Росії

Молдова більш ніж на 80% приєдналась до санкцій ЄС проти Росії

Молдова більш ніж на 80% приєдналась до санкцій ЄС проти Росії
Парламент Молдови. Ілюстративне фото: Getty Images

Очільник міністерства закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що країна більш ніж на 80% приєдналась до санкцій Євросоюзу проти Росії, які були запроваджені після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це Міхай Попшой сказав в ефірі передачі Punctul pe AZi на TVR Moldova.

"Була набагато менша частка (санкцій — ред.). Але останнім часом вона зросла. І ми продовжимо звернення, щоб приєднатися до наших європейських партнерів", — сказав Попшой.

Відповідаючи на запитання, чи може Молдова відновити відносини з Росією за чинною російською владою, молдовський міністр закордонних справ заявив, що в найближчому майбутньому це неможливо.

"З огляду на сьогоднішній досвід та жахи, що відбуваються в Україні, через варварську, вкрай цинічну війну, важко говорити про якесь значне покращення відносин (з Росією — ред.) у найближчому майбутньому. У цьому контексті, звісно, ​​ми не можемо говорити про нормалізацію відносин", – сказав Попшой.

Водночас міністр зазначив, що Молдова хотіла б мати "добрі стосунки з усіма".

"Але коли держава (РФ — ред.) грубо порушує міжнародне право і здійснює жахи, подібних до яких не було на європейському континенті з часів Другої світової війни, з великим жалем доводиться констатувати, що якими б дипломатичними ми не були, як би не бажали добра нашим громадянам тут і там, хороших торгових відносин, на це, на жаль, доведеться почекати. На жахи, які відбуваються в Україні, неможливо заплющити очі. Росії та російському суспільству знадобиться надзвичайно багато часу, щоб переварити те, що сталося", — пояснив Попшой.

15 листопада 2023 року тодішній міністр закордонних справ та євроінтеграції Молдови Ніку Попеску повідомляв, що країна приєдналася до чотирьох із шести санкційних пакетів санкцій, які Євросоюз запровадив проти Росії.

Що відомо про санкції ЄС проти Росії

У лютому 2023 року країни ЄС ухвалили 10 пакет санкцій проти Росії. Обмеження запровадили проти 121 російської фізичної та юридичної особи, зокрема трьох банків, Міноборони та Служби зовнішньої розвідки РФ.

21 червня 2023 року Єврокомісія погодила 11 пакет санкцій проти Росії, який включає заходи, спрямовані на протидію обходу обмежень.

18 грудня 2023 року Рада Європейського союзу схвалила дванадцятий пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів у зв'язку з продовженням війни Росії проти України.

На початок