"Чому Лушпа не ок". Які вулиці Сум чекають на перейменування

"Чому Лушпа не ок". Які вулиці Сум чекають на перейменування

У Сумах почали інформаційну кампанію щодо перейменування вулиць та парків, названих на честь російських та радянських діячів, які не були перейменовані у 2022 році. ГО "Місто розумних" розмістила у середмісті сітілайти, на яких пояснюють необхідність завершити процес декомунізації.

Необхідність перейменування вулиць громадська організація пояснює на сітілайтах, які розмістила у Сумах. Представник ГО Максим Корнієнко розповів, що з 27 січня в Україні стартував черговий етап для виконання закону про деколонізацію топоніміки.

"Чому Лушпа не ок". Які вулиці Сум чекають на перейменування
Фото: Суспільне Суми
Через три місяці, якщо міська влада не прийме рішення самостійно, то повноваження перейдуть до обласної адміністрації, і вже начальник військової адміністрації прийме одноосібно це рішення. Ось наш заклик до міської влади: давайте за круглим столом зберемся, приймем спільне рішення.

Серед постатей, іменам яких, на думку ініціаторів кампанії, не місце на мапі Сум - Кожедуб, Чайковський, Ковпак, Менделєєв. Також серед символів імперського тоталітаризму представники ГО "Місто розумних" називають Михайла Лушпу, який керував містом Суми у 70-80 роки.

Перейменування вулиць у Сумах
Фото: Суспільне Суми

Наразі найменування на честь цієї особи будь-якого топоніму в місті – це пряме порушення закону про декомунізацію, прийнятого ще у 2015 році.

Фото: Суспільне Суми
Лушпа підпадає під закон про деколонізацію як особа, яка очолювала осередки компартії на рівні не нижче району. Він просто в ті часи виконував свою роботу. Просто виконував свою роботу. Був би інший керівник міста – було б абсолютно те саме.
Максим Корнієнко, ГО "Місто розумних"

Суспільне запитало у перехожих, як вони ставляться до перейменування проспекту Лушпи.

Ой, ні, ну він багато дуже для міста зробив. Все те, що зроблено, побудовано за той період – це його заслуга. Він їздив, він все вибивав. І те, що говорять, що хтось там був би на його місці – ну були до нього, ну ніхто ж не займався цим, сказала пані Галина, мешканка Сум.
Перейменування вулиць у Сумах
Фото: Суспільне Суми
Це хозяйственник був, я робив при ньому, я знаю, я бачив. Людина, яка зробила для Сум, ви ж подивіться, що в нас – візьміть бібліотеку, театр Щепкіна, які площі. Щоб проспект був, він їздив у Київ, у Москву добивася, щоб зробити в Сумах проспекти. Проспекти дають, коли мільйон жителів, а в нас було 350 тисяч на той час, розповів мешканець Сум, Михайло.

За інформацією Максима Корнієнка, у 2022 році у Сумах перейменували близько 200 вулиць, залишаються не перейменованими до 20 об’єктів.

Фото: Суспільне Суми
Наприклад, у нас є перейменована вулиця Зеленко, але залишається сквер по вулиці Зеленко. Перейменована вулиця Супруна, але залишається сквер Супруна. Абсолютно нелогічно.
Максим Корнієнко, ГО "Місто розумних"

Також ініціативна група закликає демонтувати пам’ятники радянської доби. Як повідомила речниця Сумської міськради Ольга Семениста, наразі триває процес створення єдиної робочої групи, яка розгляне питання не лише щодо вулиць, які залишилися, а й щодо скверів і парків.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок