Політвʼязня Богдана Зізу етапували до “Володимирського централу”

Політвʼязня Богдана Зізу етапували до “Володимирського централу”

Богдан Зіза
Кримський політвʼязень Богдан Зіза. Instagram/ Bogdan Ziza

Засудженого на 15 років кримського художника та активіста з Євпаторії Богдана Зізу етапували до російської в’язниці “Володимирський централ”.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

Зазначається, що після довгого етапу активіста привезли у січні у в’язницю номер два (Т-2), “Володимирський централ”, в російському місті Володимир.

Як відомо, після того, як 27 вересня Військовий апеляційний суд у Власисі залишив вирок Зізі без змін, активіста етапували з Новочеркаська. Тимчасовою зупинкою на етапі була колонія №29 у Пермі.

Нагадаємо, Володимирський централ – відома російська в’язниця для особливо небезпечних злочинців, яка була заснована в кінці 18 сторіччя. Наразі там тримають багато українських політичних вʼязнів, зокрема Олега Приходько, Ігоря Купича, Асана Ахтемова, Аппаза Куртамета, Амета Сулейманова та інших.

Що відомо про Богдана Зізу

20 травня 2022 року стосовно кримського художника та активіста Богдана Зізи порушили кримінальну справу про "замах на теракт". Його підозрюють у тому, що він облив будівлю окупаційної міськадміністрації фарбою 16 травня та нібито намагався підпалити її.

6 червня Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив кримського художника та активіста Богдана Зізу до 15 років позбавлення волі у колонії загального режиму.

10 червня Зіза розпочав голодування. Він вимагав позбавити його російського громадянства та звільнити українських політв'язнів. 27 червня кримчанин завершив голодування.

Український репер Артем Лоік записав відео на підтримку ув'язненого на 15 років художника-активіста, який в останньому своєму слові використав рядки з пісні репера - "Крила".

Українські художники розписали поїзд на честь заарештованого у Криму євпаторійського художника Богдану Зізі.

27 вересня 2023 року Військовий апеляційний суд у підмосковному місті Власиха залишив без змін вироккримському художнику — 15 років ув'язнення.

12 листопада руг політв'язня за листуванням, який отримав від нього два листи, повідомив, що Богдан Зіза знаходиться на пересиланні у виправній колонії №29 міста Перм. До цього рідні не знали де він перебуває під час етапування.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок