Не мобілізація, а більше можливостей для жінок-добровольців – Олена Риж із 47-ї ОМБр

Не мобілізація, а більше можливостей для жінок-добровольців – Олена Риж із 47-ї ОМБр

Ексклюзивно
Мобілізація жінок, жінки в армії – Олена Риж із 47-ї ОМБр
Старший солдат штурмової роти 47-ї бригади "Маґура" Олена Риж під час інтерв'ю Суспільному, Київ, 18 січня 2024 року. Фото: Владислав Кравець/Суспільне

Старший солдат штурмової роти 47-ї бригади "Маґура" Олена Риж вважає, що державі слід надати більше можливостей жінкам, які хочуть служити на бойових посадах. Про це вона сказала в інтерв’ю Суспільному.

Олена Риж вступила до лав Збройних сил України, до 47-ї бригади "Маґура", у грудні 2022 року. Вона служить у роті, якою командує Олег Сенцов (у цивільному житті – кінорежисер, колишній політв’язень Кремля).

Олена Риж каже, що вважає свою історію на службі позитивною, тоді як "у багатьох дівчат все складається інакше".

"Небагато хто з командирів приймає дівчат, особливо на бойові посади. Хтось скептично ставиться, хтось упереджено або ще гірше – зверхньо, інколи принижують. Це буває серед командування, а буває й серед побратимів", – зазначає Олена Риж.

Крім того, за словами Риж, серед вимог, які висувають територіальні центри комплектування та соціальної підтримки до жінок, є, наприклад, обов’язкова вища освіта, а також наявність відношення до конкретного підрозділу, який готовий прийняти жінку на службу. Тоді як до чоловіків, як стверджує Олена, таких вимог немає.

Олена Риж, однак, вважає, що недоцільно зараз запроваджувати примусову мобілізацію жінок в Україні. "Я розумію, що мені закинуть: мовляв, як чоловік, то мобілізація, а як жінка – то ні. Але це наче як перескочити один крок. Зараз є обмеження, а тут ми раз – і відразу мобілізація. Давайте зробимо оцю історію першого кроку – давайте дамо більше можливостей і побачимо, до чого це приведе. Я впевнена, що у нас поповняться ряди охочих в ТЦК", – вважає вона.

У грудні 2023 року президент України Володимир Зеленський зазначив, що не підпише закон, який би запроваджував в Україні обов’язкову мобілізацію жінок, якби такий був ухвалений.

Станом на жовтень 2023 року, за даними Міністерства оборони, у Збройних силах України було понад 43 тисячі військовослужбовиць. З них близько 5 тисяч виконували на той момент завдання у зоні бойових дій.

Про бої на Донеччині та на Запоріжжі, службу в 47-й бригаді та страхи, з якими доводиться боротися на фронті, – дивіться інтерв'ю Олени Риж у проєкті "Ремовська Інтерв’ю" на YouTube-каналі Суспільне Новини та читайте на нашому сайті у четвер, 25 січня.

На початок