Центр української мови створили у Полтаві: що це та для чого

Центр української мови створили у Полтаві: що це та для чого

Відкриття Центру української мови у Полтаві: де працюватиме
Фото з відкриття Центру української мови у Полтаві. Фото: сайт Полтавської міської ради

У місті Полтава на базі одного з університетів створили Центр української мови. У ньому планують організовувати культурні та наукові заходи.

Центр української мови почав діяти на базі Полтавського національного педагогічного університету імені Короленка. Про це Суспільному розповіла організаторка та керівниця Центру Віра Мелешко.

За її словами, рішення про створення ухвалили після розмови із Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем. Віра Мелешко Суспільному повідомила:

"Актуалізувала створення Центру української мови російсько-українська війна. Функція української мови в теперішньому часі ― це консолідація нації, це національна ідентифікація і це маркер "свій ― чужий". Мова визначає державний кордон. Першим маркером на "свій ― чужий" стала не зброя, не одяг і навіть не оті клейкі стрічки, які чіпляли. А стало слово "паляниця".
Центр української мови у ПНПУ: що відомо
Організаторка та керівниця Центру української мови Віра Мелешко. Фото: Суспільне Полтава

За словами керівниці Центру, у ньому вивчатимуть мову не як науку, а, зокрема, через культурно-мистецькі, гуманітарні заходи, акції, дебати, наукові конференції та квести тощо. Основна мета ― прищеплення розуміння важливості української мови. Аудиторія широка ― усі жителі Полтавщини, переселенці, студенти вишу тощо.

"Розробляємо зараз програму, тому що викладати українську мову для людей, які нею не володіють, треба так, як вивчають іноземні мови. Ми стоїмо на тих позиціях, що державну мову повинні знати всі. Не треба виставляти як козир ― "російськомовні на фронті". Ключове тут: "на фронті". Ми ж тут. І на фронті все одно вони намагаються перейти на українську мову".

За словами Віри Мелешко, діє Центр української мови на базі однієї з аудиторій, але для заходів за потребою зможуть залучати інші приміщення.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок